Onlangs in regionale krant 'de Limburger'

Jacques uit Bergen is dol op deze caloriearme wonderknol uit Peru: ‘Zolang ik hem zelf kan verbouwen, eet ik hem’

Jacques uit Bergen is dol op deze caloriearme wonderknol uit Peru: ‘Zolang ik hem zelf kan verbouwen, eet ik hem’

Jacques Hesen verbouwt in zijn tuin in Bergen de yacon. Afbeelding: Stefan Koopmans
lees het hele artikel

 

Yacon-oogst op radio en TV

Regionale omroep L1 was ooit aanwezig toen we ons 1 Hectare groot Yacon-perceel in Roggel oogstten.
Omdat de knollen op spanning staan door het inwendige vocht kunnen ze niet machinaal gerooid worden.
Met een groep van zo'n 15 uitzendkrachten lukte het om het grootste deel al in kisten te krijgen.


Klik op het plaatje voor een korte impressie, uitgezonden tijdens het L1-journaal op TV op zaterdag 25 november.

 

 

Op donderdag werden er door L1 ook al radio-opnames uitgezonden;

Klik op het rechter plaatje

 

Yacon verovert België....


In België is de Yacon een ware opmars aan het maken.
In Kinrooi, vlak over de grens, werd vorige week deze nieuwe groente gepresenteerd onder onder de naam 'Tasy Yacon', waarbij een eigen Site en Facebookpagina gelanceerd werden.

 

Dat belooft wat.....

Op 14 augustus deden we een proef-rooiing van alle 8 rassen Zoete Bataat die we dit jaar telen.
Ziet er goed uit! Zeker als je bedenkt dat ze nog bijna 2 maanden kunnen groeien.
Waarschijnlijk kunnen we dus vroeger dan gebruikelijk starten met de oogst.

 

Nieuwe aflevering
'De streken van Wim'
Opgenomen op 'de Waog'

Uitzending:    Woensdag 11 oktober 19:00H  op 24Kitchen  

 

Helga bezoekt 'de Waog'

Einde september kregen wij onverwacht bezoek van RTL-weervrouw Helga van Leur...


De aanleiding hiertoe was dat er een documentaire wordt gemaakt over klimaatverandering, opwarming van de aarde, etc.
Via Internet hadden de documentairemakers ontdekt dat wij al enkele jaren als eerste in Noord-Europa goede resultaten boeken met de teelt van zoete Bataat, iets dat vroeger alleen in tropische landen mogelijk was..

Helga was erg onder de indruk, ook van de reuzenpompoenen die onze winkelingang sieren....

 

juli 2017

juli 2017
Pompoenperceel 'Brookberg'


April doet wat hij wil....

 

Onkruid wieden met ons Solar-wiedbed.
Koud, met af en toe een bui, en 's nachts vorst!
De regenboog maakt het nog enigszins goed.

 

30 jan.2017
In de Volkskrant:
Salade van Yacon en witlof met een pannenkoekje

jan. 2017 Artikel vakblad 'Nieuwe oogst'

'Pionieren in een reuzenmoestuin.... '

 

Achterbio social 2016 %28koeien%29

Red de biokoe

18 dec. 2016     16.200 ondertekeningen

Het kabinet wil dat ook biologische koeien geslacht worden, zodat gangbare koeienboeren extra mest kunnen gebruiken (derogatie).
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer dit.
Wij willen dat de biologische koeien blijven.
De biologische boeren zijn deel van de oplossing, niet van het probleem!

Onderteken deze petitie

 

30 nov. 2016 Prijs Innovatiefonds voor telers:



Met de introductie van de Zoete Bataat-teelt in Nederland werd Joep geselecteerd door de jury van 'het Innovatiefonds voor telers' en tevens genomineerd voor de publieksprijs.

Op woensdag 30 nov. 2016 om 20:30H werden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Tuinbouw Relatiedagen (Vakbeurs) in Venray: zie Persbericht

Het winnen van de 2e prijs (€ 2.000) plus de publieksprijs (€ 750) zien we als een opsteker om de teelt van de Zoete Bataat in Nederland verder te ontwikkelen en te optimaliseren.
Bedankt aan iedereen waarvan we een stem mochten ontvangen!


Het Innovatiefonds voor telers is een initiatief van acht samenwerkende partners: NAJK, Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer CropScience, KWOOT, Syngenta en OCI Agro

_____________________________________________________________

6 dec. 2016   Interview regionale oproep 3ML

_____________________________________________________________

14 nov. VARA-programma 'Groen Licht'       Hoe duurzaam is de zoete aardappel?

Uitzending gemist? Klik op onderstaand plaatje.

 

nov.2016 Zoete Bataat in het nieuws: Bio-Journaal / Groentennieuws / AGF

 

Oktober 2016    Er wordt geschiedenis geschreven op 'de Waog'......

Teelt Zoete Bataat geslaagd!
foto: Stefan Koopmans

Klik op bovenstaande  foto voor een video van de oogst in 2016

Na een proef in 2014, en een serieuze aanplant van 1/2 Ha in 2015, zijn er op 'de Waog' in 2016 ruim 2 Ha Zoete Bataat geteeld, die een productie hebben opgeleverd van liefst 80ton bruto!
De geschiedenisboeken mogen wat ons betreft herschreven worden.....
Productie van dit tropische gewas in Noord-Europa kan wél!

 

Luilekkerland....

Sept. 2016

Laat ze nog even genieten van het heerlijke najaarsweer, maar volgende week is het weer zover.....
Ze gaan toch écht 'op wintersport' !

Boelies Varkensvlees

Na een succesvolle verkoop van de vleespakketten van de door onze zoon Stef gemeste varkens afgelopen 2 jaar, was er vorige maand een nieuwe ronde.

Het vlees werd in losse delen vacuum verpakt, en was toen vers verkrijgbaar.

Komende week bieden we alles wat nog rest aan vanuit de vriezer.

Voor een volledig overzicht, zie de catalogus.



Sept./Okt. 2016   2e Vijgenoogst in 1 seizoen!

Als er een product is waaraan de klimaatverandering merkbaar is, dan zijn het toch wel onze vijgen...
Een scheutje dat ruim 40 jaar geleden werd meegebracht uit Zuid-Frankrijk groeide in het begin jaarlijks uit tot een flinke struik, maar vroor in de winter vrijwel altijd af, waarna het telkens opnieuw moest beginnen.
Soms, na een zachte winter kreeg de struik de kans om zich verder te ontwikkelen, en was er een begin van vruchtvorming, maar die werden nooit rijp en vroren uiteindelijk af.

Pas de laatste 10 jaren kreeg de vijgenboom de kans zich verder te ontwikkelen; De kleine vruchten die in de herfst al aangezet hadden groeiden in het voorjaar uit tot eetbare vijgen die in juli geoogst konden worden en die we ook regelmatig in onze winkel konden aanbieden.
Op dat moment waren er ook weer nieuwe knoppen, maar deze werden in de herfst nooit rijp genoeg om ze te kunnen oogsten.

Dit jaar is dat wel gelukt!
Afgelopen week lagen ze al in onze winkel, en ze kunnen nu ook besteld worden.

 


 

     Biologische tuinderij ‘de Waog’ komt
     in actie tegen patenten op zaden

      Gezamenlijk in actie

     Sinds maandag 9 mei is tuinderij ‘de Waog’ in
     NEER een filiaal van De Grootste Zaadbank van
     Nederland. Samen met de gehele biologische
     sector sluiten we aan bij een landelijke
     campagne waarbij aandacht gevraagd wordt
     voor het gevaar van patenten op natuurlijke
     eigenschappen van .......

                               Lees meer

 

  


 

 

De Waog deelnemer aan fietstocht door NEER



Ook 'de Waog' doet mee en opent op zondag 22mei de deuren!

De Boerderijwinkel is die dag geopend, en ook vindt er plantenverkoop plaats van o.a. alle Kas-planten, Yacon en Zoete Bataat.
                              Lees meer

 

28 maart 2016

Yvette van Boven ontdekt Flower Sprout op de Waog.....
Klik op onderstaand plaatje voor dit gedeelte uit de uitzending van maandag 28mrt. op VPRO Ned.2

De volledige uitzending vind je op: http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/kijk/afleveringen/seizoen-2/6.html

 

 

Oktober 2015    Er wordt geschiedenis geschreven op 'de Waog'......

Teelt Zoete Bataat geslaagd!

foto: Stefan Koopmans

Klik op de foto voor een video-interview door regio-Leudal.tv

 


Vorige week daalde de bodemtemperatuur door de koude nachten richting 10 gr.C en werd het - om kwaliteitsverlies tegen te gaan - dringend om de Bataten te rooien en warm op te slaan.


Met man en macht werd op vrijdag 9 oktober van ca. 0,5Ha bijna 18.000Kg Zoete Bataat handmatig geoogst, en opgeslagen in boxen in een geconditioneerde ruimte bij 29gr.C en een relatieve vochtigheid van 90%.
Deze warmtebehandeling is nodig om de omzetting naar suikers op gang te brengen, de wonden te helen en de schil in te drogen waardoor de bewaarbaarheid beter moet worden.
Na ongeveer een week wordt de temperatuur omlaag gebracht, en vanaf dan worden de Bataten aangeboden via diverse biologische groothandelaren naar natuurvoedingswinkels in Nederland, België en Duitsland. .

In de pers:
Naast een artikel in dagblad 'de Limburger', besteedde ook het 'Bio-journaal' en 'AGF' aandacht aan deze primeur.

 

 

Juli 2015  

'Zeute Aerpele' van eigen teelt lijken te gaan slagen

Een experiment in 2014 met zelf-opgekweekte Zoete Bataatplanten pakte zo goed uit dat we het dit jaar aandurfden om bijna een halve Hectare ervan aan te planten.
De warme zomer tot nu toe zal er zeker aan hebben bijgedragen, maar het lijkt erop dat we een goede oogst mogen verwachten...
De 4 rassen die we telen hebben een groeitijd van 90 tot 110 dagen. Dat betekent dat begin september de eersten geoogst zullen gaan worden.

Deze foto werd genomen op 24juli.
Met nog 5 weken te gaan, mag er dus gerekend worden op een mooie opbrengst(?)

 

 

 

 

Boelie's Varkensvlees

De eerstvolgende mogelijkheid om te bestellen zal zijn: begin September.
Meld je eventueel aan om op de hoogte gehouden te worden(?)

Na een succesvolle verkoop van de vleespakketten van de door onszelf gemeste varkens afgelopen jaar, volgt er begin september een nieuwe ronde.

Er kunnen weer verse pakketten en/of losse delen besteld worden.
Voor het behoud van de kwaliteit wordt daarna alles ingevroren, maar op verzoek kunnen we hiervan toch nog (ingevroren) pakketten samenstellen.

Een vleespakket bestaat uit luxe en minder luxe stukjes varkensvlees, worst, gehakt, etc.
Hierbij wordt geprobeerd een zo gevarieerd mogelijk pakket samen te stellen in een eerlijke verhouding.

Er is keuze uit 3 verschillende pakketten:

-  ca. 3 kilo pakket       =  € 39,-
-  ca. 5 kilo pakket       =  € 65,-
-  ca. 10 kilo pakket     =  € 130,-

Het vlees is vacuüm verpakt in kleine porties, en werd direct na verwerking ingevroren.

Bestelde pakketten kunnen afgehaald worden op vrijdagavonden of zaterdagen tijdens de openingstijden van onze Boerderijwinkel.

Zie http://www.boerwiel.nl/download/varkensvlees.pdf


Nieuw in ons assortiment:

100% Glutenvrij 100%Lactosevrij 100% Suikervrij 100% Eivrij 100% Gistvrij 100% Raw 100% Vegan

Rijk aan Omega-3 vetzuren, plantaardige eiwitten en vezels.
Gebruik als broodvervanger, snack of tussendoortje
Supergezond en lekker!

 

Klik op bovenstaand plaatje om de korte video te zien.

 

oktober 2014
Nieuwe oogst Yacon weer leverbaar

Al enkele jaren bieden wij in de herfst en winter verse Yacon aan in onze Boerderijwinkel.
Dit voorjaar hebben we een grotere aanplant gedaan, en is er momenteel ook voldoende Yacon beschikbaar om via biologische Groothandelaren aan Natuurvoedingswinkels aan te bieden.

Wat is Yacon?

Kijk op http://superfoodleven.nl/yacon-de-zoete-genezer/

Hieronder een korte samenvatting:

De yacon is een plant uit de zonnebloem familie, oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika. Momenteel staan de producten van deze plant volop in de belangstelling, getuige het aanbod via het internet van siroop, marmelade, poeder, thee, gedroogde plakjes, etc. Als vers produkt wordt het nauwelijks of niet aangeboden. De oude Inca’s alsook de huidige Andes bevolking nuttigt deze knol al gedurende duizenden jaren in al haar varianten en deze overheerlijke knol is dan ook niet meer weg te denken van hun dagelijkse menukaart

De yacón plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waardoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden. De 4 meest bekende eigenschappen zijn de volgende:

  • Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
  • Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof.
  • Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
  • Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.

 

okt.2014

Zoete Bataat

In het vroege voorjaar 2014 hebben we zelf zgn. 'Slips' gekweekt op Zoete Bataten van het ras Beauregard, afkomstig uit de VS.
Toen het nachtvorstgevaar geweken was hebben we deze scheuten geplant in de vollegrond als nateelt op een vroeg aardappelperceel.

De planten hebben zich goed ontwikkeld, en hier en daar kwam er in augustus al knolvorming op gang.
In oktober is onder sommige planten een duidelijke heuvel gevormd, wat zichtbaar is op onderstaand plaatje:


 

 

Onder planten die al zóver ontwikkeld zijn is een opbrengst van ca. 1,5Kg geen uitzondering!
Als je bedenkt dat ze nog een kleine maand kunnen doorgroeien, kan geconcludeerd worden dat de teelt van Zoete Bataat in Nederland perspectief heeft. Dat daartoe wél wat kunstgrepen nodig zijn - die we nog graag even voor onszelf houden - zal duidelijk zijn.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sept.2014
Varkensvlees van ‘de Waog’!

Begin april zijn dit jaar voor het eerst vier biggen op de Waog gearriveerd, afkomstig van een biologisch opfokbedrijf uit Noord-Brabant.
Op de fundering van wat eens onze Kas was, werd een omheining geplaatst waardoor er een varkenswei ontstond van liefst 700m2. Er staan o.a. kersenbomen in de wei die voor beschutting zorgen, er werd een groot gat gegraven dat dienst deed als modderpoel, en als nachthok fungeerde de geïsoleerde laadbak van de bestelauto waarmee we vroeger de bestellingen van onze Bezorgdienst uitreden.
Het viertal varkens is inmiddels al aardig op gewicht gekomen. De dieren hebben 5 maanden lang lekker buiten rondgescharreld op het bedrijf, flink wat in de modder kunnen spelen en natuurlijk meegenoten van alle lekkere groenten die wij hier verbouwen! Favoriet was toch wel de suikermaïs die ze zéf schilden en tot de laatste korrel afknabbelden… Maar ook van de val-appels en peren van onze hoogstambomen hebben ze volop kunnen genieten.

De hoofdvoeding bestond uit regionaal biologisch eiwitrijk varkensvoer van de biologische veevoederfabriek Reudink, en daarnaast werden onze eigen granen bijgevoerd; Eerst tarwe en spelt, en de laatste weken nog wat roggemeel. 

Deze week worden de varkens geslacht en door de Herford-slagerij van Giel Hermans in Kessel verwerkt en geportioneerd. Omdat deze slagerij niet-biologisch gecertificeerd is mogen we het vlees niet als biologisch aanbieden. We leveren echter ook alle kruiden, meel, etc. zelf uit onze winkel aan, en zien erop toe dat er géén nitriethoudend zout gebruikt wordt zodat de kwaliteit gegarandeerd is. We kiezen voor deze regionale slagerij om zo te voorkomen dat er veel gereisd moet worden wat bij varkens veel stres oplevert. Ook het kleinschalige karakter, en de uiterst professionele inrichting van deze slagerij wekt bij ons vertrouwen. 

We willen je graag laten meegenieten van ons 100% biologisch-verantwoord varkensvlees. Daarom bieden we de komende tijd vanuit de vriezer het vlees in kleine porties aan.
Het vlees werd vacuüm verpakt alvorens het in te vriezen.
Het gehele vleesaanbod vind je in de Webwinkel (knop bestellen>>) of door te klikken op
Catalogus.

 

juli 2011    Artikel Bio-journaal

Op 'de Waog' worden al volop herfstproducten geoogst
Verbluffende resultaten bij groenteteelt in bio-afbreekbare mulchfolie

Bij warmteminnende gewassen zoals courgette en pompoen was het al langer gebruikelijk om deze in zwarte folie te planten om ze zo een warme voet te geven.

Op biologische tuinderij 'de Waog' in Neer (L) werden dit voorjaar ook een breed scala aan andere groenten in biologisch afbreekbare folie geplant. Hiertoe werd een Hortus plantmachine aangeschaft die in één werkgang de folie vlakkevelds over een 1,5 meter breed bed vastlegt, en daarin met een automatisch aanvoersysteem de perspotten op elke gewenste plantafstand zet.

Er waren in het vroege voorjaar de nodige aanloopproblemen, onder andere omdat de plantmachine moeite had met de wortelresten van groenbemesters, maar het is uiteindelijk gelukt om van álle groenten die op perspot geplant worden een gedeelte in de folie te planten.


Knolselderij en palmkool

"De resultaten zijn – mede door het vroege voorjaar – verbluffend. De meeste groenten waren drie weken vroeger oogstbaar dan gebruikelijk, en dat bij een extreem hoge opbrengst van goede kwaliteit. Bovendien brandschoon, omdat er van opspattend zand geen sprake meer is. En dat heeft weer als voordeel dat ook schimmelziektes minder kans krijgen", licht bio-tuinder Wiel van de Bool toe.

Zwarte folie zorgt verder voor een vermindering van de onkruiddruk; Alleen in de plantgaten krijgt onkruid de kans om te kiemen, en dat werd weggehaald door handmatig te wieden. "Een intensieve klus, waarbij het moeilijk is mensen te vinden die het graag doen, maar al met al gaat wieden een stuk sneller dan schoffelen", aldus Wiel.



Omdat er niet geschoffeld kan worden, vindt er geen wortelbeschadiging plaats en kunnen de groenten ongestoord doorgroeien  Ook is er minder uitspoeling van voedingsstoffen en verslempt de grond niet tijdens beregening.

Véél voordelen dus, wat onder andere resulteert in – voor biologische begrippen – extreem vroege aanvoer van bijvoorbeeld knolselderie; Al in week 25 werden de eerst knollen geleverd naar de biologische groothandel. In week 28 is de gemiddelde diameter al de 12 centimeter gepasseerd.

Een voordeel bij knolselderie is bovendien dat de knol boven de folie groeit en geen kans krijgt om zijwortels te maken; Dit maakt het oogsten en schonen een stuk makkelijker.


Knolselderij op folie

Ook bleekselderie gedijt goed op folie; Met het oog op een ongestoorde groei werden de plantjes op dezelfde plantafstand geplant als sla (!). Dit resulteerde in een prachtig gebleekte krop met een goede maat, en bovendien helemaal vrij van smet of grondresten.

Naast alle sla-soorten – waar deze plantmachine eigenlijk voor ontwikkeld is – werden op biologische tuinderij 'de Waog' ook kroten, sjalotten en diverse uien - allen gezaaid op perspot – in folie geplant. Maar óók alle koolsoorten, suikermaïs, en zelfs prei maakten deel uit van dit experiment.

Bij de sluitkolen is het al duidelijk: Een warme voet werkt averechts, en hierbij zal in de toekomst géén gebruik van folie meer gemaakt worden. Uitzonderingen waren de witte en paarse koolrabi en ook de palmkool (Cavelo Nero) die als een van de weinigen door 'de Waog' op grotere schaal geteeld worden; Het inzetten van folie vergemakkelijkt deze teelten beduidend.


Linksboven palmkool op folie, rechts groeien chioggiabieten

Al met al is het even wennen; De zomer is nog maar net begonnen, en op 'de Waog' worden al volop herfstproducten geoogst die – passend bij de zomerse barbecue – normaal door de handel uit Zuidelijke landen worden geïmporteerd.

De pompoen- en selderieoogst is al in volle gang, en deze week wordt een start gemaakt met de suikermaïs waarop al vele biologische groothandelaren in eigen land, maar ook in België en Duitsland zitten te wachten.

Belangrijke mededeling:

Door het crashen van de Server bij onze Provider, is alle informatie die tussen dec. 2005 en aug. 2014 op deze Site geplaatst werd, verloren gegaan....!

Er wordt de komende maanden aan gewerkt om deze info terug te vinden en opnieuw te publiceren.

Hieronder het oude nieuws tot 2005

 

Nieuwe oogst granen op 'de Waog' = Nieuw 'Waoghelske'

 

Op zaterdag 17 september 2005 hebben bezoekers van onze Boerderijwinkel het nieuwe brood kunnen proeven;

Tarwe/Roggebrood, desem+gist
800gr
Prijs € 2,25

Het is vanaf nu te bestellen onder de code 9906

Alle andere 'Waoghelskes' (volkoren, bruin en wit) worden vanaf september gebakken van de tarweoogst van dit jaar; Proef ze!

Meer nieuws volgt nog.

 

 

Excursie Zmlk-school 'de Maaskei' op 'de Waog'

 

________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Zaterdag 8 januari 2005;
Afscheid van de klanten van de Bezorgdienst op "de Waog"

Bestellingen konden die week alleen worden afgehaald door klanten van de Bezorgdienst om zo iedereen een mogelijkheid te bieden om afscheid te kunnen nemen; Zoals te verwachten was, leverde dat soms parkeerproblemen op.....

Help slachtoffers aardbeving Azië


10% van de weekomzet ging naar de actie voor slachtoffers van de ramp in Azie.
Samen met de giften die nog door klanten gedaan werden, leverde dat een mooi totaal bedrag op van
 € 1.048,28
Iedereen die royaal inkocht of op een andere manier heeft bijgedragen, Bedankt!

Alle klanten werden ontvangen met een drankje...
 

met lekkere wafels (of is 't "waogfels"...) gebakken door Connie

en de dag werd afgesloten met een afscheidsfeest voor het personeel, vrijwilligers en alle hulpen waarvan we wel eens gebruik maakten in het afgelopen jaar

Catering Ria Joosten verzorgde weer een uitstekend buffet, waarbij alleen biologische ingrediënten gebruikt werden

Men liet het zich goed smaken

Afscheid nemen valt niet mee; We zien het echter niet als iets definitiefs....
We hopen iedereen nog regelmatig te mogen ontmoeten!

 

1 januari 2005

De Bezorgdienst van "de WAOG" is vandaag officieel overgegaan op naam van Haico Laeven, en zal door hem worden voortgezet vanuit een mooi bedrijfspand in WEERT onder de naam

HaiBoerHai
Biologische bezorgdienst
Vers uit eigen regio.nl

Vanaf 10 januari kun je terecht op zijn Site met Webwinkel, en kan er weer besteld worden voor aflevering op vrijdag 14 / zaterdag 15 januari.

Alle bestaande klanten van de Bezorgdienst van "de Waog" kunnen met hun klantnummer en wachtwoord de nieuwe webwinkel betreden, echter de webwinkel van 'Boerwiel' is vanaf 10 januari niet meer toegankelijk!

Alleen klanten van de Boerderijwinkel van "de Waog" kunnen vanaf 10 januari nog de webwinkel van 'Boerwiel' betreden.
Natuurlijk is er de mogelijkheid om afwisselend van beiden gebruik te maken; Vraag in dat geval de toegangsgegevens voor de webwinkel(s) bij ons aan?

Wij wensen HaiBoerHai veel succes, en hopen dat hij net zoveel plezier aan het uitoefenen van de Bezorgdienst mag beleven, als wij dat in de afgelopen 11 jaren hebben gedaan.

Trudelies, Wiel en kinderen.

 

De laatste (en misschien wel de zwaarste) bezorgrit van 'Boerwiel'.... 

Op vrijdag 24 december 2004 heeft "de Waog" voor de laatste keer de bestellingen verzorgd en de bezorgroute gereden; Hieronder een aantal plaatjes van 'de laatste loodjes'.


Vele honderden kisten, netjes per afhaaladres gestapeld


Bovenop de 'eindejaars-extraatjes' met de uitstekende stengels prei


Elke groep z'n eigen kleur naamkaartje


Nog snel wat nageleverde producten bijvullen


of hier en daar een lijst


ja, ja, die hoort er eigenlijk bovenop...!


De gezamenlijke broodkratten (met de verschillende kleuren groepskaartjes) worden als eerste door Mieke naar buiten gereden


3 busjes én de vrachtauto staan klaar om geladen te worden


het lijken wel 'hongerige monden'...


wat moet nu waarin....?


en welke groep moet er als eerste in- en dus als laatste eruit...?


De stapels kisten worden met een haak op de laadklep getrokken


Op de voorgrond de zuivelkratten die zolang mogelijk in de koelcel blijven om als laatsten geladen te worden


nog een laatste inspectie


24 december, 13.00u: 3 bussen én de vrachtauto vol; Klaar voor vertrek


Aflevering bij- en afscheid ván de afhaaladressen zoals hier bij Jeanne en Tiny in Waalre

 

 

Gewijzigde aflevertijden in de week vóór Kerst:

Limburg-route donderdag 23 december.

Groep 63, 65, 66, 67, 68 en 70: Als normaal
Groep 60, 58, 55, 45, 42, 30, 50, 49, 48, 35, 36, 32  en 39: Ca. een half uur vroeger dan normaal
Groep 37 en 34: Ruim een uur vroeger dan normaal
Het streven is om uiterlijk 19.00u. alles bezorgd te hebben.

 Brabant-route vrijdag 24 december.

Groep 03, 09, 28 en 23: Iets later dan normaal
Groep 26, 29, 21, 20, 19, 24, 25, 14, 18, 05, 04, 01, 17, 07 en 02: Normaal
Groep 08, 10, 22, 12, 13, 15, 11: Veel vroeger (tussen 15.00 en 17.00u)
Het streven is om uiterlijk 17.00u. alles bezorgd te hebben.
Kijk eventueel vrijdagmiddag nog eens om eventuele wijzigingen te kunnen lezen.

 

 

9 december 2004

Uit meer dan 300 inzendingen werd de naam gekozen voor de nieuwe Bezorgdienst die door Haico Laeven m.i.v. januari 2005 vanuit Weert gerund wordt:

HaiBoerHai
Biologische bezorgdienst

Vers uit eigen regio.nl

Omdat er liefst 3 inzenders waren die de naam 'hai boer hai' aanreikten, werd het prijzengeld verdubbeld tot € 200,00 en verdeeld onder:
- Margreeth Broens
- Mia Jenniskens
- Amie van Oers
Daarnaast ontving Annemieke van Nunen een 'troostprijs' voor het noemen van de ondertitel "Biologische bezorgdienst".

De gekozen naam zal velen bekend in de oren klinken; Door hier op HaiBoerHai te klikken, wordt hij teruggebracht in je herinnering.

Bezorgdienst gaat over in andere handen en wordt in ongewijzigde vorm voortgezet....

Onderstaande brieven werden meegegeven met de bestellingen van week 47.
Klanten die in week 47 niet besteld hebben krijgen alles nog per post toegestuurd.

19 nov. 04

Aan alle klanten van onze Bezorgdienst,

Een enkeling is al op de hoogte en sommigen wisten dat er “iets” broeide, maar voor velen zal het een verrassing zijn; Onze Bezorgdienst zal in de toekomst voortgezet worden door onze opvolger Haico Laeven.

Meer dan 10 jaar hebben we met veel plezier de Bezorgdienst in Midden-Limburg en Oost-Brabant gerund waarbij vooral het persoonlijke contact met veel van onze klanten, en dat in combinatie met de mogelijkheid om ons ideaal te kunnen verwezenlijken onze belangrijkste drijfveer is geweest.

Met gepaste trots durven we te stellen dat er iets moois gegroeid is, waarvan het niet makkelijk is om zomaar afscheid van te nemen…..
Dat wij toch deze stap genomen hebben heeft hoofdzakelijk economische redenen; De belangrijkste aanleiding is het feit dat er op korte termijn geïnvesteerd moest worden in de bedrijfsgebouwen om te kunnen voldoen aan alle strenge hygiëne-eisen. Omdat wij echter slechts 2 dagen in de week hiervan gebruik zouden maken is het gewoonweg onmogelijk om deze kapitale investeringen rendabel te krijgen; Het alternatief zou zijn dat we een voltijdsbezorgdienst zouden worden om op die manier alle investeringen optimaal te benutten. In dat geval zou er echter géén tijd meer overblijven om ook nog groenten te kunnen produceren, en dat was oorspronkelijk als biologische tuinderij toch onze hoofdzaak….

De opzet is nu dat Haico zich volledig gaat concentreren op de Bezorgdienst en die gaat uitbouwen tot een voltijdsbedrijf dat ook een grotere regio kan bestrijken, daarin gesteund door alle boeren van de producentenvereniging “biologisch goed Van Eigen Erf”. 

En wij? Reken er maar op dat jullie nog niet van ons af zijn….. Eindelijk weer ruimte om sluimerende ideeën te verwezenlijken en ons weer meer te gaan richten op landbouwproductie- en verwerking waarvan jullie als klanten van de Bezorgdienst uiteindelijk het meeste gaan profiteren. Verder blijven we op kleine schaal onze Boerderijwinkel uitoefenen, bedoeld voor klanten uit de directe omgeving; Tevens een manier om ons in de toekomst mogelijk nog eens te kunnen treffen(?) 

Wij zijn er van overtuigd in Haico een goede vervanger gevonden te hebben, en zullen er alles aan doen om hem te ondersteunen zodat de overstap zo soepel mogelijk verloopt en jullie als klanten er zo min mogelijk van merken.

In bijgevoegde brief stelt Haico zich voor en legt daarin uit naar jullie toe de bezorgdienst in ongewijzigde vorm voort te willen zetten; We hopen dat jullie Haico de kans gunnen om de kiem die wij gelegd hebben uit te laten groeien tot een bloeiend geheel. 

En tegen de tijd dat het écht zover is – misschien al over 2 weken – melden wij ons zeker wéér; Tot dan.

Trudelies, Wiel, kinderen en medewerkers van “de Waog”

 

Naam bezorgdienst: nog in de maak
Haico Laeven (formeel; Primaplant BV)
Vliesvenweg 3
6002 NM Weert
Contact: tijdelijk via “de Waog”

Beste mensen,

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Haico Laeven, ik ben 30 jaar, ik hou van werken, fietsen, lezen en van vakanties in Ierland. Sommige mensen kennen mij misschien al van mijn winkel, Tempelier natuurvoeding op de Kruisstraat in Eindhoven. 

Ik vind het heerlijk om met biologische producten te mogen werken. Voor mij bestaat er geen mooier product dan dit. Zelf ben ik vooral een groot voorstander van milieuvriendelijk leven en werken. De biologische landbouw is daar natuurlijk een voorloper in.

Enkele maanden geleden ben ik  gevraagd of ik interesse had om een biologische  bezorgdienst over te nemen. Er waren zelfs klanten die mij dit vroegen. Al met al hoefde ik niet lang na te denken en heb de uitnodiging aangenomen. Zo kwam ik bij Wiel en Trudelies terecht.

Wiel heeft me alles laten zien en uitgelegd. Vooral de verspreiding van de ‘Van Eigen Erf’- producten is een mooi initiatief.  Het bezorgsysteem is efficiënt en gebruiksvriendelijk. Maar dit weten jullie natuurlijk allang.

Inmiddels werk ik al twee maanden lang bij Wiel en Trudelies om het bezorgsysteem goed te leren kennen. Zoals jullie aan het bovenstaande adres kunnen zien gaat de bezorgdienst verhuizen naar Weert; Daar heb ik een mooi jong pand gevonden dat aan alle eisen voldoet. 
Natuurlijk had ik liever bij een biologische boerderij zoals die van Wiel gezeten. Helaas is dat (nog) niet haalbaar. 

Het is de bedoeling dat de bezorgdienst onveranderd doorgaat; Als het goed is merken jullie er weinig van. Bijna alle medewerkers blijven er aan het werk en Wiel en Trudelies helpen mij de komende tijd vooruit. 

Omdat ik nog geen nieuwe naam heb voor de bezorgservice lijkt het me een leuk idee om jullie mee te laten denken. Dit levert meestal veel leuke en goede ideeën op. Om de motivatie nog wat groter te maken: De persoon die de beste / origineelste naam verzint krijgt zijn of haar eerste € 100,- boodschappen kado. 

Helaas gaan veranderingen bijna altijd gepaard met enige rompslomp. Daarom hebben we geprobeerd om het allemaal in een keer te bundelen.

Voor mij is het niet zo handig als ik alle boodschappen uitlever en Wiel alle geldbedragen inpalmt… Om deze reden hebben we een formulier bijgevoegd met alle zaken bijeen. Hierop staat een nieuwe machtiging, de gegevens zoals ze nu bij de bezorgdienst bekend zijn en een ruimte voor het invullen van ideeën voor een nieuwe naam. Ook hebben we ruimte gemaakt voor op- of aanmerkingen, ideeën en bedenkingen. Of misschien wensen ten aanzien van het assortiment.

Ik weet dat jullie allemaal erg aan Wiel gehecht zijn en dat hij jullie zal gaan missen. Ik hoop dat ik met jullie net zo fijn kan en mag samenwerken.

Groetjes,

Haico

 

 

Oud nieuws......
maar misschien aardig om toch nog te lezen:

2004 Open dag zondag 20 juni, groot succes.
 
Iedereen die er was, bedankt voor de warme belangstelling, de complimenten en schouderklopjes; We lopen al haast naast onze .....klompen!

Hieronder alvast enkele plaatjes.

Voor een uitgebreid verslag, zie onder de knop <Foto's< , Open Dagen.

En dit viel er allemaal te beleven:

zondag 20 juni 2004  10.00 –16.00u

Biologische Boerenmarkt op ons erf.

De deelnemers:
- “de WAOG”, Neer; Receptie/Informatie, algemeen (EKO)
- “Sumiran”: Irene Peters, Heusden-Asten; (varkens)Vlees (EKO)
- Math Loonen, Siebengewald: (runds)Vlees (EKO)
- “Genneper Hoeve”, Miriam&Age Opdam, Eindhoven; Kaas / vlees (EKO)
- Hans&Agnes Levels, Meyel: Fruit / sappen (EKO)
- “de Songert” Bea Geurts, Horst; Kruiden / -thee’s (EKO)  
   
- “Genegenterhof” Jan Frenken, Grathem; Hazelnoten /-pasta /-olie (EKO)
- “de Heijerhof” Hettie&Henk Venner, Baexem; Geitenkaas / Feta (EKO)
- “Holle Bolle Geit” fam. Keulen, Sint Geertruid; Geitenzuivel/-kaas (EKO)
- “de Taemhoeve” Linda&Jos Arits, Neeroeteren B; eieren/pluimvee. (bio)
- “het Eikelenhof” Vera&Johan Hons, Neerglabeek B; groenten/vee. (bio)
- “Kasteelboerderij Puth” Norbert Huijts, Voerendaal; akkerbouw(EKO)
- Hans Geraets, Baexem; akkerbouw(EKO)
- “het Groenings Hofke” Fieke & Wim Geurts. Fruitteelt/verwerking (EKO)                                        
de winnende kleurplaat van de vorige open dag
- “Goltenhof” Sjra Thijssen Venlo. Honing / Imkerij (niet bio)
- "de Natuurbakkerij", Geleen; Tinie Goossens. Introductie van onze toekomstige bakker..(?)
- Brood- en banketbakkerij Christine Nijssen NEER (“Waoghelskes”& vlaaien).
- Van Duuren, Biologische boomkwekerij (EKO)
- “Paardenkracht” José&Paul, Reuver. Shii Take kwekerij (niet bio)
- Gulpener bierbrouwerij; “Limburgs Land"- EKOpilsener
- Kruiden- en groenteplanten verkoop (EKO)
- Giorgio Rossano. Importeur biol. Italia-producten, wijnen, olijfolie, etc.
- Milieufederatie Limburg; tentoonstelling en info biol. Landbouw
- Vereniging VELT; info ecologische Sier- en Groenteteelt volkstuin
- Wereldmodewinkel "Sari", biologisch katoen / fair trade kleding
- Natuurhistorisch museum "de Peel", Asten; Kruiden en info
- "de Natuurlijke Molen"; Keukengerei voor de alternatieve keuken (molens, ovens, wek, etc.) 

- Ijsverkoop

Rondleidingen: - Groenteproductie; Over de velden
                              
- Bezorgdienst / Internet / winkel; Demonstratie bestellingen maken.

Kinderactiviteiten: (gratis)

- Huifkartochten met paard (of tractor) en wagen; in samenwerking met “Friedesse Molen” te Neer. Rondleiding, div. activiteiten, malen en deeg maken om vervolgens……
- Broodjes te bakken in houtgestookte steenoven.
- Het “Kabouterpad”; Speurtocht over het hele bedrijf, waarbij op ‘n 15-tal plaatsen kabouters hun verhaal vertellen en vragen stellen.
- Aardbeien plukken, én smullen…… 
- Kleurplaat; Inleveren bij receptie. Expositie rond terras, of in de schuur. Rond 16u worden de winnaars bekend gemaakt. 
       Je kunt deze kleurplaat downloaden en uitprinten door hier op kleurplaat te klikken. 
- Springkussen
- (volks)dansen

Demonstratie "creatief met kalebassen": Mw. Maria School uit Overloon heeft zich helemaal toegelegd op het maken van poppen, vogels, etc. van gedroogde kalebassen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om zélf aan de slag te gaan met onze voorraad van enkele duizenden kalebassen….

Niet biologisch, maar wél natuurlijk...... 
Lig-fietsen uitproberen:
Dé ligfietsenspecialist “de liggende Hollander” uit Eindhoven zal aanwezig zijn met meer dan 30 verschillende modellen die door bezoekers getest kunnen worden.
Als je ermee de openbare weg opwilt, breng dan een legitimatiebewijs mee?

Terras:  In onze tuin kun je even rustig gaan zitten voor een biologisch hapje en drankje (soep / thee / koffie / broodjes / gebak / aardbeien-beschuit / sappen / wijn / bieren, natuurlijk alles van biologische ingrediënten.) Als Primeur schenken we dit jaar het bier (pils) van ”Limburgs Land” van de Gulpener Brouwerij (EKO).

Fietstocht: Géén fietstocht georganiseerd i.v.m. grote afstanden tot andere bedrijven.

Muziek:   Van ca. 12u tot 17u, "Alice’s Restaurant"  (levende akoestische Keltische muziek), afwisselend op de markt en bij het terras.
Tijdens het buffet: "Corazones", een orkest waarvan 2 van onze klanten deel uitmaken (Slavische- en zigeunermuziek).

 

Biologisch Boerenbuffet     * Uitverkocht*

Na afloop van de Open Dag op 20juni a.s. bieden wij onze klanten en andere belangstellenden de gelegenheid om deel te nemen aan een grandioos buffet dat verzorgd wordt door de onlangs tot één na beste cateraar van Nederland uitgeroepen “Catering Ria Joosten” uit Neer.

We gaan nog niet verklappen welke gerechten er precies geserveerd gaan worden, maar de lijst van ingrediënten die vrijwel allemaal aangeleverd worden door de boeren en tuinders die zijn aangesloten bij onze producentenvereniging “biologisch goed Van Eigen Erf”, en dat in combinatie met een sfeervolle, landelijke ambiance, belooft dat het een onvergetelijke en smakelijke maaltijd wordt.  

We starten met een vegetarische groentesoep, laten we ’t noemen: “dwars door de tuinen” van “de Waog”, “het Eikelenhof”, “Bollen” en “Vandewall”. 

Ook alle salades worden hier vers geoogst, waarbij als smaakmaker de hazelnoten, de pasta en olie van “Frenken” zeker niet zullen ontbreken evenals de Feta en zachte geitenkaas van “Heijerhof” en “Holle Bolle Geit”.  “de Songert” levert alle kruiden en overige smaakmakers aan. 

Alle warme seizoensgroenten, samen met gebakken krielaardappeltjes zijn ook afkomstig van bovenstaande tuin- en akkerbouwbedrijven.

Als vleesgerechten wordt er runderpoulet van “Loonen” en karbonade van “Sumiran” geserveerd, in combinatie met gekookte granen (zgn. “vaneigenerf-rijst”) van “de Waog” en diverse sauzen waarin o.a. kaas van “Genneperhoeve” wordt verwerkt.
Daarnaast een vegetarisch omelet van eieren van “de Taemhoeve” met verse Shii Take en ei-kruiden van “de Songert. 

Tijdens het buffet dat wordt gehouden in een grote tent midden tussen de landerijen van “de Waog” is er uitzicht op o.a. de tarwevelden die het graan leveren waarvan de broden met de toepasselijke naam “Waoghelskes” gebakken worden en die bij de diverse gerechten genuttigd kunnen worden, eventueel met als zoet beleg de appel/perenstroop van “Vandewall” en hazelnotenpasta van “Frenken”.
Verder een uitgebreide kaasplank van “Genneper hoeve”, “Heijerhof” en “Holle Bolle Geit” en vleeswaren van de vleesproducenten.

Voor wie dan nog niet verzadigd is, is er koffie met Limburgse vlaai, gemaakt van eigen granen, met de fruitvullingen van "het Groenings hofke".

Dranken zijn niet inbegrepen, maar worden tegen sympathieke prijzen aangeboden; Er is volop keuze in biologische wijnen (“Rossano”), bier gemaakt van gerst van “Kasteelboerderij Puth”, fruitsappen van “Levels” en kruidenthee van “de Songert”.

Tijdens het buffet wordt de muziek verzorgd door het orkest “Corazones”. 
Dit orkest bestaat uit Cora van den Berg (altviool), Meline van ’t Hoff (gitaar, tambuca, zang), Onno van Hagen (contrabas) en Sytze Kalisvaart (dwarsfluit) en speelt sfeervolle zigeuner- en klezmer muziek. Een flink deel van het samenspel bestaat uit improvisatie.   

Deelname aan dit buffet is alleen mogelijk door te reserveren vóór 7 juni a.s.

Er is een beperking gesteld op het aantal deelnemers; vol is vol!
Aanvang buffet: 17.00u
Annuleren kan tot uiterlijk 14juni.

_

 

Bezoekersteller