Jacques uit Bergen is dol op
deze caloriearme wonderknol uit Peru: ‘Zolang ik hem
zelf kan verbouwen, eet ik hem’
Yacon-oogst op radio en TV
Regionale omroep L1 was ooit aanwezig toen we ons 1 Hectare
groot Yacon-perceel in Roggel oogstten.
Omdat de knollen op spanning staan door het inwendige vocht kunnen
ze niet machinaal gerooid worden.
Met een groep van zo'n 15 uitzendkrachten lukte het om het grootste
deel al in kisten te krijgen. Klik op het plaatje voor een korte impressie,
uitgezonden tijdens het L1-journaal op TV op zaterdag 25 november.
Op
donderdag werden er door L1 ook al radio-opnames uitgezonden;
Klik op het rechter plaatje
Yacon verovert België....
In België is de Yacon een ware opmars aan het maken.
In Kinrooi, vlak over de grens, werd vorige week deze nieuwe groente
gepresenteerd onder onder de naam 'Tasy Yacon', waarbij een
eigen
Site en Facebookpagina gelanceerd werden.
Dat belooft wat.....
Op 14 augustus deden we een proef-rooiing van alle 8 rassen Zoete
Bataat die we dit jaar telen.
Ziet er goed uit! Zeker als je bedenkt dat ze nog bijna 2 maanden
kunnen groeien.
Waarschijnlijk kunnen we dus vroeger dan gebruikelijk starten met de
oogst.
Uitzending:
Woensdag 11 oktober 19:00H op
24Kitchen
Helga bezoekt 'de Waog'
Einde september kregen wij onverwacht
bezoek van RTL-weervrouw Helga van
Leur...
De aanleiding hiertoe was dat er een
documentaire wordt gemaakt over
klimaatverandering, opwarming van de
aarde, etc.
Via Internet hadden de
documentairemakers ontdekt dat wij
al enkele jaren als eerste in
Noord-Europa goede resultaten boeken
met de teelt van zoete Bataat, iets
dat vroeger alleen in tropische
landen mogelijk was..
Helga was erg onder de indruk, ook
van de reuzenpompoenen die
onze winkelingang sieren....
juli 2017
juli 2017
Pompoenperceel 'Brookberg'
April doet wat hij wil....
Onkruid wieden met ons Solar-wiedbed.
Koud, met af en toe een bui, en 's nachts vorst!
De regenboog maakt het nog enigszins goed.
30 jan.2017 In de Volkskrant: Salade van Yacon en witlof met een
pannenkoekje
jan. 2017Artikel
vakblad 'Nieuwe oogst'
'Pionieren in een reuzenmoestuin.... '
Red de biokoe
18 dec. 2016
16.200 ondertekeningen
Het kabinet
wil dat ook biologische koeien
geslacht worden, zodat gangbare
koeienboeren extra mest kunnen
gebruiken (derogatie).
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer
dit.
Wij willen dat de biologische koeien
blijven.
De biologische boeren zijn deel van
de oplossing, niet van het probleem!
Met de introductie van de Zoete Bataat-teelt in Nederland
werd Joep
geselecteerd door de jury van 'het Innovatiefonds voor
telers' en tevens genomineerd voor de publieksprijs.
Op
woensdag 30 nov. 2016 om 20:30H werden de winnaars bekendgemaakt
tijdens de Tuinbouw Relatiedagen (Vakbeurs) in Venray: zie Persbericht
Het winnen van de 2e prijs (€ 2.000) plus de publieksprijs
(€ 750) zien we als een opsteker om de teelt van de Zoete Bataat in
Nederland verder te ontwikkelen en te optimaliseren.
Bedankt aan iedereen waarvan we een stem mochten ontvangen! Het Innovatiefonds voor telers is een initiatief van acht
samenwerkende partners: NAJK, Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF,
Bayer CropScience, KWOOT, Syngenta en OCI Agro
Oktober 2016 Er wordt geschiedenis
geschreven op 'de Waog'......
Teelt Zoete Bataat geslaagd! foto:
Stefan Koopmans
Klik op bovenstaande foto voor een video van de
oogst in 2016
Na een proef in 2014, en een serieuze aanplant
van 1/2 Ha in 2015, zijn er op 'de Waog' in 2016 ruim 2 Ha Zoete
Bataat geteeld, die een productie hebben opgeleverd van liefst 80ton
bruto!
De geschiedenisboeken mogen wat ons betreft herschreven worden..... Productie van dit tropische gewas in Noord-Europa kan wél!
Luilekkerland....
Sept. 2016
Laat ze nog even genieten van het heerlijke
najaarsweer, maar volgende week is het weer zover.....
Ze gaan toch écht 'op wintersport' !
Boelies
Varkensvlees
Na een succesvolle verkoop van de vleespakketten
van de door onze zoon Stef gemeste varkens afgelopen 2 jaar, was er
vorige maand
een nieuwe ronde.
Het vlees werd in losse delen vacuum verpakt, en was toen vers verkrijgbaar. Komende week bieden we alles wat nog rest aan vanuit de vriezer.
Als er een product is waaraan de
klimaatverandering merkbaar is, dan zijn het toch wel onze vijgen...
Een scheutje dat ruim 40 jaar geleden werd meegebracht uit
Zuid-Frankrijk groeide in het begin jaarlijks uit tot een flinke
struik, maar vroor in de winter vrijwel altijd af, waarna het
telkens opnieuw moest beginnen.
Soms, na een zachte winter kreeg de struik de kans om zich verder te
ontwikkelen, en was er een begin van vruchtvorming, maar die werden
nooit rijp en vroren uiteindelijk af.
Pas de laatste 10 jaren kreeg de vijgenboom de kans zich verder te
ontwikkelen; De kleine vruchten die in de herfst al aangezet hadden
groeiden in het voorjaar uit tot eetbare vijgen die in juli geoogst
konden worden en die we ook regelmatig in onze winkel konden
aanbieden.
Op dat moment waren er ook weer nieuwe knoppen, maar deze werden in
de herfst nooit rijp genoeg om ze te kunnen oogsten.
Dit jaar is dat wel gelukt!
Afgelopen week lagen ze al in onze winkel, en ze kunnen nu ook
besteld worden.
Biologische tuinderij ‘de Waog’ komt
in actie tegen patenten op zaden
Gezamenlijk in actie
Sinds maandag 9 mei is tuinderij ‘de Waog’ in
NEER een filiaal van
De Grootste Zaadbank van
Nederland. Samen met de gehele biologische
sector sluiten
weaan bij een landelijke
campagne waarbij
aandacht gevraagd wordt
voor het gevaar van patenten op natuurlijke
eigenschappen van ....... Lees meer
De Waog deelnemer aan fietstocht door NEER
Ook 'de Waog' doet mee en opent op zondag 22mei de deuren!
De Boerderijwinkel is die dag geopend, en ook vindt er
plantenverkoop plaats van o.a. alle Kas-planten, Yacon en Zoete
Bataat. Lees
meer
28 maart 2016
Yvette van Boven ontdekt Flower Sprout op de Waog..... Klik op onderstaand plaatje voor dit
gedeelte uit de
uitzending van maandag 28mrt. op VPRO Ned.2
Oktober 2015 Er wordt geschiedenis
geschreven op 'de Waog'......
Teelt Zoete Bataat geslaagd!
foto:
Stefan Koopmans
Klik op de foto voor een video-interview door
regio-Leudal.tv
Vorige week daalde de bodemtemperatuur door de koude nachten
richting 10 gr.C en werd het - om kwaliteitsverlies tegen te gaan -
dringend om de Bataten te rooien en warm op te slaan.
Met man en macht werd op vrijdag 9 oktober van ca. 0,5Ha bijna
18.000Kg Zoete Bataat handmatig geoogst, en opgeslagen in boxen in
een geconditioneerde ruimte bij 29gr.C en een relatieve vochtigheid
van 90%.
Deze warmtebehandeling is nodig om de omzetting naar suikers op gang
te brengen, de wonden te helen en de schil in te drogen waardoor de
bewaarbaarheid beter moet worden.
Na ongeveer een week wordt de temperatuur omlaag gebracht, en vanaf
dan worden de Bataten aangeboden via diverse biologische
groothandelaren naar natuurvoedingswinkels in Nederland, België en
Duitsland. .
In de pers:
Naast een artikel in dagblad 'de Limburger', besteedde ook het
'Bio-journaal' en 'AGF' aandacht aan deze primeur.
Juli 2015
'Zeute Aerpele' van eigen teelt lijken te gaan slagen
Een
experiment in 2014 met zelf-opgekweekte Zoete Bataatplanten pakte zo
goed uit dat we het dit jaar aandurfden om bijna een halve Hectare
ervan aan te planten.
De warme zomer tot nu toe zal er zeker aan hebben bijgedragen, maar
het lijkt erop dat we een goede oogst mogen verwachten...
De 4 rassen die we telen hebben een groeitijd van 90 tot 110 dagen.
Dat betekent dat begin september de eersten geoogst zullen gaan
worden.
Deze foto werd genomen op 24juli.
Met nog 5 weken te gaan, mag er dus gerekend worden op een mooie
opbrengst(?)
Boelie's
Varkensvlees
De eerstvolgende mogelijkheid om te
bestellen zal zijn: begin September.
Meld je eventueel aan om op de hoogte gehouden te worden(?)
Na een succesvolle verkoop van de vleespakketten
van de door onszelf gemeste varkens afgelopen jaar, volgt er begin september
een nieuwe ronde.
Er kunnen weer
verse pakketten en/of losse delen besteld worden.
Voor het behoud van de kwaliteit wordt daarna alles ingevroren, maar
op verzoek kunnen we hiervan toch nog (ingevroren) pakketten samenstellen.
Een vleespakket bestaat uit luxe en minder
luxe stukjes varkensvlees, worst, gehakt, etc.
Hierbij wordt geprobeerd een zo gevarieerd
mogelijk pakket samen te stellen in een eerlijke verhouding.
Er is keuze uit 3 verschillende pakketten:
- ca. 3 kilo pakket = €
39,-
- ca. 5 kilo pakket = €
65,-
- ca. 10 kilo pakket = € 130,-
Het vlees is vacuüm verpakt in kleine porties, en
werd direct na verwerking ingevroren.
Bestelde pakketten kunnen afgehaald worden
op vrijdagavonden of zaterdagen tijdens de
openingstijden van onze Boerderijwinkel.
Rijk aan Omega-3 vetzuren, plantaardige eiwitten en vezels.
Gebruik als broodvervanger, snack of tussendoortje
Supergezond en lekker!
Klik op bovenstaand plaatje om de korte video te zien.
oktober 2014 Nieuwe oogst Yacon weer leverbaar
Al
enkele jaren bieden wij in de herfst en winter verse Yacon
aan in onze Boerderijwinkel.
Dit voorjaar hebben we een grotere aanplant gedaan, en is er
momenteel ook voldoende Yacon beschikbaar om via biologische
Groothandelaren aan Natuurvoedingswinkels aan te bieden.
De yacon is een plant uit de zonnebloem
familie, oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika.
Momenteel staan de producten van deze plant volop in de
belangstelling, getuige het aanbod via het internet van
siroop, marmelade, poeder, thee, gedroogde plakjes, etc. Als
vers produkt wordt het nauwelijks of niet aangeboden. De
oude Inca’s alsook de huidige Andes bevolking nuttigt deze
knol al gedurende duizenden jaren in al haar varianten en
deze overheerlijke knol is dan ook niet meer weg te denken
van hun dagelijkse menukaart
De yacón plant bezit een aantal zeer specifieke
eigenschappen waardoor deze in de raw food en superfood
geliefd en bekend is geworden. De 4 meest bekende
eigenschappen zijn de volgende:
Yacon bezit een zeer lage
waarde op de glycemische index.
Yacón bezit een zeer lage
hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is
voor een zoetstof.
Yacon bezit de grootste
hoeveelheid F.O.S. van alle bekende
voedingsbronnen op de wereld.
Yacón bezit bijzonder
veel inuline, welke zorgt voor de
overheerlijke mild zoete smaak van yacón.
okt.2014
Zoete Bataat
In het vroege
voorjaar 2014 hebben we zelf zgn. 'Slips' gekweekt op Zoete
Bataten van het ras Beauregard, afkomstig uit de VS.
Toen het nachtvorstgevaar geweken was hebben we deze
scheuten geplant in de vollegrond als nateelt op een vroeg
aardappelperceel.
De planten hebben zich goed
ontwikkeld, en hier en daar kwam er in augustus al
knolvorming op gang.
In oktober is onder sommige planten een duidelijke heuvel
gevormd, wat zichtbaar is op onderstaand plaatje:
Onder planten die al zóver ontwikkeld
zijn is een opbrengst van ca. 1,5Kg geen uitzondering!
Als je bedenkt dat ze nog een kleine maand kunnen
doorgroeien, kan geconcludeerd worden dat de teelt van Zoete
Bataat in Nederland perspectief heeft. Dat daartoe wél wat
kunstgrepen nodig zijn - die we nog graag even voor onszelf
houden - zal duidelijk zijn.....
sept.2014 Varkensvlees van ‘de Waog’!
Begin april zijn dit jaar voor het eerst vier
biggen op de Waog gearriveerd, afkomstig van een biologisch
opfokbedrijf uit Noord-Brabant.
Op de fundering van wat eens onze Kas was, werd een omheining
geplaatst waardoor er een varkenswei ontstond van liefst 700m2. Er
staan o.a. kersenbomen in de wei die voor beschutting zorgen, er
werd een groot gat gegraven dat dienst deed als modderpoel, en als
nachthok fungeerde de geïsoleerde laadbak van de bestelauto waarmee
we vroeger de bestellingen van onze Bezorgdienst uitreden.
Het
viertal varkens is inmiddels al aardig op gewicht gekomen. De dieren
hebben 5 maanden lang lekker buiten rondgescharreld op het bedrijf,
flink wat in de modder kunnen spelen en natuurlijk meegenoten van
alle lekkere groenten die wij hier verbouwen! Favoriet was toch wel
de suikermaïs die ze zéf schilden en tot de laatste korrel
afknabbelden… Maar ook van de val-appels en peren van onze
hoogstambomen hebben ze volop kunnen genieten.
De hoofdvoeding bestond uit
regionaalbiologisch eiwitrijk varkensvoer van de
biologische veevoederfabriek Reudink, en daarnaast werden onze eigen
granen bijgevoerd; Eerst tarwe en spelt, en de laatste weken nog wat
roggemeel.
Deze week worden de varkens
geslacht en door de Herford-slagerij van Giel Hermans in Kessel
verwerkt en geportioneerd. Omdat deze slagerij niet-biologisch
gecertificeerd is mogen we het vlees niet als biologisch aanbieden.
We leveren echter ook alle kruiden, meel, etc. zelf uit onze winkel
aan, en zien erop toe dat er géén nitriethoudend zout gebruikt wordt
zodat de kwaliteit gegarandeerd is. We kiezen voor deze regionale
slagerij om zo te voorkomen dat er veel gereisd moet worden wat bij
varkens veel stres oplevert. Ook het kleinschalige karakter, en de
uiterst professionele inrichting van deze slagerijwekt bij ons vertrouwen.
We willen je graag laten meegenieten van ons 100%
biologisch-verantwoord varkensvlees. Daarom bieden we de komende
tijd vanuit de vriezer het vlees in kleine porties aan.
Het vlees werd vacuüm verpakt alvorens het in te vriezen.
Het gehele vleesaanbod vind je in de Webwinkel (knop bestellen>>) of
door te klikken op Catalogus.
juli 2011 Artikel Bio-journaal
Op 'de Waog' worden al volop
herfstproducten geoogst Verbluffende resultaten bij
groenteteelt in bio-afbreekbare mulchfolie
Bij warmteminnende gewassen zoals courgette en pompoen was
het al langer gebruikelijk om deze in zwarte folie te
planten om ze zo een warme voet te geven.
Op biologische tuinderij 'de Waog' in Neer (L) werden dit
voorjaar ook een breed scala aan andere groenten in
biologisch afbreekbare folie geplant. Hiertoe werd een
Hortus plantmachine aangeschaft die in één werkgang de folie
vlakkevelds over een 1,5 meter breed bed vastlegt, en daarin
met een automatisch aanvoersysteem de perspotten op elke
gewenste plantafstand zet.
Er waren in het vroege voorjaar de nodige aanloopproblemen,
onder andere omdat de plantmachine moeite had met de
wortelresten van groenbemesters, maar het is uiteindelijk
gelukt om van álle groenten die op perspot geplant worden
een gedeelte in de folie te planten.
Knolselderij en palmkool
"De resultaten zijn – mede door het vroege voorjaar –
verbluffend. De meeste groenten waren drie weken vroeger
oogstbaar dan gebruikelijk, en dat bij een extreem hoge
opbrengst van goede kwaliteit. Bovendien brandschoon, omdat
er van opspattend zand geen sprake meer is. En dat heeft
weer als voordeel dat ook schimmelziektes minder kans
krijgen", licht bio-tuinder Wiel van de Bool toe.
Zwarte folie zorgt verder voor een vermindering van de
onkruiddruk; Alleen in de plantgaten krijgt onkruid de kans
om te kiemen, en dat werd weggehaald door handmatig te
wieden. "Een intensieve klus, waarbij het moeilijk is mensen
te vinden die het graag doen, maar al met al gaat wieden een
stuk sneller dan schoffelen", aldus Wiel.
Omdat er niet geschoffeld kan worden, vindt er geen
wortelbeschadiging plaats en kunnen de groenten ongestoord
doorgroeien Ook is er minder uitspoeling van
voedingsstoffen en verslempt de grond niet tijdens
beregening.
Véél voordelen dus, wat onder andere resulteert in – voor
biologische begrippen – extreem vroege aanvoer van
bijvoorbeeld knolselderie; Al in week 25 werden de eerst
knollen geleverd naar de biologische groothandel. In week 28
is de gemiddelde diameter al de 12 centimeter gepasseerd.
Een voordeel bij knolselderie is bovendien dat de knol boven
de folie groeit en geen kans krijgt om zijwortels te maken;
Dit maakt het oogsten en schonen een stuk makkelijker.
Knolselderij op folie
Ook bleekselderie gedijt goed op folie; Met het oog op een
ongestoorde groei werden de plantjes op dezelfde
plantafstand geplant als sla (!). Dit resulteerde in een
prachtig gebleekte krop met een goede maat, en bovendien
helemaal vrij van smet of grondresten.
Naast alle sla-soorten – waar deze plantmachine eigenlijk
voor ontwikkeld is – werden op biologische tuinderij 'de
Waog' ook kroten, sjalotten en diverse uien - allen gezaaid
op perspot – in folie geplant. Maar óók alle koolsoorten,
suikermaïs, en zelfs prei maakten deel uit van dit
experiment.
Bij de sluitkolen is het al duidelijk: Een warme voet werkt
averechts, en hierbij zal in de toekomst géén gebruik van
folie meer gemaakt worden. Uitzonderingen waren de witte en
paarse koolrabi en ook de palmkool (Cavelo Nero) die als een
van de weinigen door 'de Waog' op grotere schaal geteeld
worden; Het inzetten van folie vergemakkelijkt deze teelten
beduidend.
Linksboven palmkool op folie, rechts groeien chioggiabieten
Al met al is het even wennen; De zomer is nog maar net
begonnen, en op 'de Waog' worden al volop herfstproducten
geoogst die – passend bij de zomerse barbecue – normaal door
de handel uit Zuidelijke landen worden geïmporteerd.
De pompoen- en selderieoogst is al in volle gang, en deze
week wordt een start gemaakt met de suikermaïs waarop al
vele biologische groothandelaren in eigen land, maar ook in
België en Duitsland zitten te wachten.
Belangrijke mededeling:
Door het crashen van de Server bij onze Provider, is
alle informatie die tussen dec. 2005 en aug. 2014 op deze
Site geplaatst werd, verloren gegaan....!
Er wordt de komende maanden aan gewerkt om deze info
terug te vinden en opnieuw te publiceren.
Hieronder het oude nieuws tot 2005
Nieuwe
oogst granen op 'de Waog' = Nieuw 'Waoghelske'
Op
zaterdag 17 september 2005 hebben bezoekers van onze
Boerderijwinkel het nieuwe brood kunnen proeven;
Tarwe/Roggebrood,
desem+gist
800gr
Prijs € 2,25
Het
is vanaf nu te bestellen onder de code 9906
Alle
andere 'Waoghelskes' (volkoren, bruin en wit) worden vanaf
september gebakken van de tarweoogst van dit jaar; Proef ze!
Zaterdag
8 januari 2005;
Afscheid van de klanten van de Bezorgdienst op "de
Waog"
Bestellingen
konden die week alleen worden afgehaald door klanten van de
Bezorgdienst om zo iedereen een mogelijkheid te bieden om
afscheid te kunnen nemen; Zoals te verwachten was, leverde dat soms
parkeerproblemen op.....
10% van de weekomzet ging naar de actie voor slachtoffers van
de ramp in Azie.
Samen met de giften die nog door klanten gedaan werden,
leverde dat een mooi totaal bedrag op van
€ 1.048,28
Iedereen die royaal inkocht of op een andere manier
heeft bijgedragen, Bedankt!
Alle
klanten werden ontvangen met een drankje...
met
lekkere wafels (of is 't "waogfels"...) gebakken
door Connie
en
de dag werd afgesloten met een afscheidsfeest voor het
personeel, vrijwilligers en alle hulpen waarvan we wel eens
gebruik maakten in het afgelopen jaar
Catering
Ria Joosten verzorgde weer een uitstekend buffet, waarbij
alleen biologische ingrediënten gebruikt werden
Men
liet het zich goed smaken
Afscheid
nemen valt niet mee; We zien het echter niet als iets
definitiefs....
We hopen iedereen nog regelmatig te mogen ontmoeten!
1
januari 2005
De
Bezorgdienst van "de WAOG" is vandaag officieel
overgegaan op naam van Haico Laeven, en zal door hem worden
voortgezet vanuit een mooi bedrijfspand in WEERT onder de naam
HaiBoerHai
Biologische bezorgdienst
Vers uit eigen regio.nl
Vanaf
10 januari kun je terecht op zijn Site met Webwinkel, en kan
er weer besteld worden voor aflevering op vrijdag 14 /
zaterdag 15 januari.
Alle bestaande klanten van de Bezorgdienst van "de
Waog" kunnen met hun klantnummer en wachtwoord de nieuwe
webwinkel betreden, echter de webwinkel van 'Boerwiel' is
vanaf 10 januari niet meer toegankelijk!
Alleen klanten van de Boerderijwinkel van "de
Waog" kunnen vanaf 10 januari nog de webwinkel van
'Boerwiel' betreden.
Natuurlijk is er de mogelijkheid om afwisselend van beiden
gebruik te maken; Vraag in dat geval de toegangsgegevens voor
de webwinkel(s) bij ons aan?
Wij wensen HaiBoerHai veel succes, en hopen dat hij net zoveel
plezier aan het uitoefenen van de Bezorgdienst mag beleven,
als wij dat in de afgelopen 11 jaren hebben gedaan.
Trudelies,
Wiel en kinderen.
De
laatste (en misschien wel de zwaarste) bezorgrit van
'Boerwiel'....
Op
vrijdag 24 december 2004 heeft "de Waog" voor de laatste
keer de bestellingen verzorgd en de bezorgroute gereden;
Hieronder een aantal plaatjes van 'de laatste
loodjes'.
Vele honderden kisten, netjes per afhaaladres gestapeld
Bovenop de 'eindejaars-extraatjes' met de uitstekende stengels
prei
Elke groep z'n eigen kleur naamkaartje
Nog snel wat nageleverde producten bijvullen
of hier en daar een lijst
ja, ja, die hoort er eigenlijk bovenop...!
De gezamenlijke broodkratten (met de verschillende kleuren
groepskaartjes) worden als eerste door Mieke naar buiten
gereden
3 busjes én de vrachtauto staan klaar om geladen te worden
het lijken wel 'hongerige monden'...
wat moet nu waarin....?
en welke groep moet er als eerste in- en dus als laatste
eruit...?
De stapels kisten worden met een haak op de laadklep getrokken
Op de voorgrond de zuivelkratten die zolang mogelijk in de
koelcel blijven om als laatsten geladen te worden
nog een laatste inspectie
24 december, 13.00u: 3 bussen én de vrachtauto vol; Klaar
voor vertrek
Aflevering bij- en afscheid ván de afhaaladressen zoals hier
bij Jeanne en Tiny in Waalre
Gewijzigde
aflevertijden in de week vóór Kerst:
Limburg-route
donderdag 23 december.
Groep
63, 65, 66, 67, 68 en 70: Als normaal
Groep 60, 58, 55, 45, 42, 30, 50, 49, 48, 35, 36, 32 en
39: Ca. een half uur vroeger dan normaal
Groep 37 en 34: Ruim een uur vroeger dan normaal
Het streven is om uiterlijk 19.00u.
alles bezorgd te hebben.
Brabant-route
vrijdag 24 december.
Groep
03, 09, 28 en 23: Iets later dan normaal
Groep 26, 29, 21, 20, 19, 24, 25, 14, 18, 05, 04, 01, 17, 07
en 02: Normaal
Groep 08, 10, 22, 12, 13, 15, 11: Veel vroeger (tussen 15.00
en 17.00u)
Het streven is om uiterlijk 17.00u. alles
bezorgd te hebben.
Kijk eventueel vrijdagmiddag nog eens om eventuele wijzigingen
te kunnen lezen.
9
december 2004
Uit
meer dan 300 inzendingen werd de naam gekozen voor de nieuwe
Bezorgdienst die door Haico Laeven m.i.v. januari 2005 vanuit
Weert gerund wordt:
HaiBoerHai
Biologische bezorgdienst
Vers uit eigen regio.nl
Omdat
er liefst 3 inzenders waren die de naam 'hai boer hai'
aanreikten, werd het prijzengeld verdubbeld tot € 200,00 en
verdeeld onder:
- Margreeth Broens
- Mia Jenniskens
- Amie van Oers
Daarnaast ontving Annemieke van Nunen een 'troostprijs' voor
het noemen van de ondertitel "Biologische
bezorgdienst".
De
gekozen naam zal velen bekend in de oren klinken; Door hier op
HaiBoerHai
te klikken, wordt hij teruggebracht in je herinnering.
Bezorgdienst
gaat over in andere handen en wordt in ongewijzigde vorm
voortgezet....
Onderstaande
brieven werden meegegeven met de bestellingen van week 47.
Klanten die in week 47 niet besteld hebben krijgen alles nog
per post toegestuurd.
19
nov. 04
Aan
alle klanten van onze Bezorgdienst,
Een
enkeling is al op de hoogte en sommigen wisten dat er
“iets” broeide, maar voor velen zal het een verrassing
zijn; Onze Bezorgdienst zal in de toekomst voortgezet worden door onze
opvolger Haico Laeven.
Meer
dan 10 jaar hebben we met veel plezier de Bezorgdienst in
Midden-Limburg en Oost-Brabant gerund waarbij vooral het
persoonlijke contact met veel van onze klanten, en dat in
combinatie met de mogelijkheid om ons ideaal te kunnen
verwezenlijken onze belangrijkste drijfveer is geweest.
Met
gepaste trots durven we te stellen dat er iets moois gegroeid
is, waarvan het niet makkelijk is om zomaar afscheid van te
nemen…..
Dat wij toch deze stap genomen hebben heeft hoofdzakelijk
economische redenen; De belangrijkste aanleiding is het feit
dat er op korte termijn geïnvesteerd moest worden in de
bedrijfsgebouwen om te kunnen voldoen aan alle strenge hygiëne-eisen.
Omdat wij echter slechts 2 dagen in de week hiervan gebruik
zouden maken is het gewoonweg onmogelijk om deze kapitale
investeringen rendabel te krijgen; Het alternatief zou zijn
dat we een voltijdsbezorgdienst zouden worden om op die manier
alle investeringen optimaal te benutten. In dat geval zou er
echter géén tijd meer overblijven om ook nog groenten te
kunnen produceren, en dat was oorspronkelijk als biologische
tuinderij toch onze hoofdzaak….
De
opzet is nu dat Haico zich volledig gaat concentreren op de
Bezorgdienst en die gaat uitbouwen tot een voltijdsbedrijf dat
ook een grotere regio kan bestrijken, daarin gesteund door
alle boeren van de producentenvereniging “biologisch goed
Van Eigen Erf”.
En
wij? Reken er maar op dat jullie nog niet van ons af zijn…..
Eindelijk weer ruimte om sluimerende ideeën te verwezenlijken
en ons weer meer te gaan richten op landbouwproductie- en
verwerking waarvan jullie als klanten van de Bezorgdienst
uiteindelijk het meeste gaan profiteren. Verder blijven we op
kleine schaal onze Boerderijwinkel uitoefenen, bedoeld voor
klanten uit de directe omgeving; Tevens een manier om ons in
de toekomst mogelijk nog eens te kunnen treffen(?)
Wij
zijn er van overtuigd in Haico een goede vervanger gevonden te
hebben, en zullen er alles aan doen om hem te ondersteunen
zodat de overstap zo soepel mogelijk verloopt en jullie als
klanten er zo min mogelijk van merken.
In
bijgevoegde brief stelt Haico zich voor en legt daarin uit
naar jullie toe de bezorgdienst in ongewijzigde vorm voort te
willen zetten; We hopen dat jullie Haico de kans gunnen om de
kiem die wij gelegd hebben uit te laten groeien tot een
bloeiend geheel.
En
tegen de tijd dat het écht zover is – misschien al over 2
weken – melden wij ons zeker wéér; Tot dan.
Trudelies,
Wiel, kinderen en medewerkers van “de Waog”
Naam
bezorgdienst: nog in de
maak
Haico Laeven (formeel; Primaplant BV)
Vliesvenweg 3
6002 NM Weert
Contact: tijdelijk via
“de Waog”
Beste
mensen,
Laat
ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Haico Laeven, ik
ben 30 jaar, ik hou van werken, fietsen, lezen en van
vakanties in Ierland. Sommige mensen kennen mij misschien al
van mijn winkel, Tempelier natuurvoeding op de Kruisstraat in
Eindhoven.
Ik
vind het heerlijk om met biologische producten te mogen
werken. Voor mij bestaat er geen mooier product dan dit. Zelf
ben ik vooral een groot voorstander van milieuvriendelijk
leven en werken. De biologische landbouw is daar natuurlijk
een voorloper in.
Enkele
maanden geleden ben ikgevraagd of ik interesse had om een biologischebezorgdienst over te nemen. Er waren zelfs klanten die
mij dit vroegen. Al met al hoefde ik niet lang na te denken en
heb de uitnodiging aangenomen. Zo kwam ik bij Wiel en
Trudelies terecht.
Wiel
heeft me alles laten zien en uitgelegd. Vooral de verspreiding
van de ‘Van Eigen Erf’- producten is een mooi initiatief.Het bezorgsysteem is efficiënt en gebruiksvriendelijk.
Maar dit weten jullie natuurlijk allang.
Inmiddels
werk ik al twee maanden lang bij Wiel en Trudelies om het
bezorgsysteem goed te leren kennen. Zoals jullie aan het
bovenstaande adres kunnen zien gaat de bezorgdienst verhuizen
naar Weert; Daar heb ik een mooi jong pand gevonden dat aan
alle eisen voldoet.
Natuurlijk had ik liever bij een biologische boerderij zoals
die van Wiel gezeten. Helaas is dat (nog) niet haalbaar.
Het
is de bedoeling dat de bezorgdienst onveranderd doorgaat; Als
het goed is merken jullie er weinig van. Bijna alle
medewerkers blijven er aan het werk en Wiel en Trudelies
helpen mij de komende tijd vooruit.
Omdat
ik nog geen nieuwe naam heb voor de bezorgservice lijkt het me
een leuk idee om jullie mee te laten denken. Dit levert
meestal veel leuke en goede ideeën op. Om de motivatie nog
wat groter te maken: De persoon die de beste / origineelste
naam verzint krijgt zijn of haar eerste € 100,- boodschappen
kado.
Helaas
gaan veranderingen bijna altijd gepaard met enige rompslomp.
Daarom hebben we geprobeerd om het allemaal in een keer te
bundelen.
Voor
mij is het niet zo handig als ik alle boodschappen uitlever en
Wiel alle geldbedragen inpalmt… Om deze reden hebben we een
formulier bijgevoegd met alle zaken bijeen. Hierop staat een
nieuwe machtiging, de gegevens zoals ze nu bij de bezorgdienst
bekend zijn en een ruimte voor het invullen van ideeën voor
een nieuwe naam. Ook hebben we ruimte gemaakt voor op- of
aanmerkingen, ideeën en bedenkingen. Of misschien wensen ten
aanzien van het assortiment.
Ik
weet dat jullie allemaal erg aan Wiel gehecht zijn en dat hij
jullie zal gaan missen. Ik hoop dat ik met jullie net zo fijn
kan en mag samenwerken.
Groetjes,
Haico
Oud nieuws...... maar misschien aardig om toch nog
te lezen:
2004 Open dag zondag 20 juni, groot
succes.
Iedereen die er was, bedankt voor de warme
belangstelling, de complimenten en schouderklopjes; We lopen
al haast naast onze .....klompen!
Hieronder alvast enkele plaatjes.
Voor een uitgebreid verslag, zie onder de
knop <Foto's< , Open Dagen.
En dit viel
er allemaal te beleven:
zondag
20 juni 200410.00
–16.00u
Biologische Boerenmarktop ons erf.
De
deelnemers:
- “de WAOG”, Neer; Receptie/Informatie, algemeen
(EKO)
- “Sumiran”: Irene Peters, Heusden-Asten; (varkens)Vlees
(EKO)
- Math Loonen, Siebengewald: (runds)Vlees (EKO)
- “Genneper Hoeve”, Miriam&Age Opdam, Eindhoven; Kaas
/ vlees (EKO)
- Hans&Agnes Levels, Meyel: Fruit / sappen (EKO)
- “de Songert” Bea Geurts, Horst; Kruiden / -thee’s
(EKO)
- “Genegenterhof” Jan Frenken, Grathem; Hazelnoten /-pasta
/-olie (EKO)
- “de Heijerhof” Hettie&Henk Venner, Baexem;
Geitenkaas / Feta (EKO)
- “Holle Bolle Geit” fam. Keulen, Sint Geertruid;
Geitenzuivel/-kaas (EKO)
- “de Taemhoeve” Linda&Jos Arits, Neeroeteren B;
eieren/pluimvee. (bio)
- “het Eikelenhof” Vera&Johan Hons, Neerglabeek B;
groenten/vee. (bio)
- “Kasteelboerderij Puth” Norbert Huijts, Voerendaal;
akkerbouw(EKO)
- Hans Geraets, Baexem; akkerbouw(EKO)
- “het Groenings Hofke” Fieke & Wim Geurts.
Fruitteelt/verwerking (EKO)
de
winnende kleurplaat van de vorige open dag
- “Goltenhof” Sjra Thijssen Venlo. Honing / Imkerij (niet
bio)
- "de Natuurbakkerij", Geleen; Tinie Goossens.
Introductie van onze toekomstige bakker..(?)
- Brood- en banketbakkerij Christine Nijssen NEER (“Waoghelskes”&
vlaaien). - Van Duuren, Biologische boomkwekerij (EKO)
- “Paardenkracht” José&Paul, Reuver. Shii Take
kwekerij (niet bio)
- Gulpener bierbrouwerij; “Limburgs Land"- EKOpilsener
- Kruiden- en groenteplanten verkoop (EKO)
- Giorgio Rossano. Importeur biol. Italia-producten, wijnen,
olijfolie, etc.
- Milieufederatie Limburg; tentoonstelling en info biol.
Landbouw
- Vereniging VELT; info ecologische Sier- en Groenteteelt
volkstuin
- Wereldmodewinkel "Sari", biologisch katoen / fair
trade kleding
- Natuurhistorisch museum "de Peel", Asten; Kruiden
en info
- "de Natuurlijke Molen"; Keukengerei voor de
alternatieve keuken (molens, ovens, wek, etc.)
- Ijsverkoop
Rondleidingen:- Groenteproductie; Over de velden - Bezorgdienst / Internet / winkel; Demonstratie
bestellingen maken.
Kinderactiviteiten:(gratis)
- Huifkartochten met paard (of tractor) en wagen; in
samenwerking met “Friedesse Molen”te Neer.
Rondleiding, div. activiteiten, malen en deeg maken om
vervolgens……
- Broodjes te bakken in houtgestookte steenoven.
- Het “Kabouterpad”; Speurtocht over het hele bedrijf,
waarbij op ‘n 15-tal plaatsen kabouters
hun verhaal vertellen en vragen stellen.
- Aardbeien plukken, én smullen……
- Kleurplaat; Inleveren bij receptie. Expositie rond
terras, of in de schuur. Rond 16u worden de winnaars
bekend gemaakt.
Je kunt deze kleurplaat
downloaden en uitprinten door hier op kleurplaat
te klikken.
- Springkussen
- (volks)dansen
Demonstratie
"creatief met
kalebassen": Mw. Maria School uit Overloon heeft zich helemaal
toegelegd op het maken van poppen, vogels, etc. van gedroogde
kalebassen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om zélf aan de slag te gaan
met onze voorraad van enkele duizenden kalebassen….
Niet
biologisch, maar wél natuurlijk......
Lig-fietsen uitproberen:
Dé ligfietsenspecialist “de liggende Hollander” uit
Eindhoven zal aanwezig zijn met meer dan 30 verschillende modellen die
door bezoekers getest kunnen worden.
Als je ermee de openbare weg opwilt, breng dan een
legitimatiebewijs mee?
Terras:In onze tuin kun je even rustig gaan zitten voor een
biologisch hapje en drankje (soep / thee / koffie / broodjes / gebak /
aardbeien-beschuit / sappen / wijn /bieren, natuurlijk alles van biologische ingrediënten.)
Als Primeur schenken we dit jaar het bier (pils) van ”Limburgs Land” van de
Gulpener Brouwerij (EKO).
Fietstocht: Géén fietstocht georganiseerd i.v.m. grote afstanden
tot andere bedrijven.
Muziek:Van ca. 12u tot 17u, "Alice’s Restaurant"(levende
akoestische Keltische muziek), afwisselend op de markt en bij het terras.
Tijdens het buffet: "Corazones", een orkest waarvan
2 van onze klanten deel uitmaken (Slavische- en zigeunermuziek).
Biologisch
Boerenbuffet
*
Uitverkocht*
Na afloop van
de Open Dag op 20juni
a.s. bieden wij onze klanten en andere belangstellenden de
gelegenheid om deel te nemen aan een grandioos buffet dat
verzorgd wordt door de onlangs tot één na beste cateraar van
Nederland uitgeroepen “Catering Ria Joosten” uit Neer.
We gaan nog
niet verklappen welke gerechten er precies geserveerd gaan
worden, maar de lijst van ingrediënten die vrijwel allemaal
aangeleverd worden door de boeren en tuinders die zijn
aangesloten bij onze producentenvereniging “biologisch goed
Van Eigen Erf”, en dat in combinatie met een sfeervolle,
landelijke ambiance, belooft dat het een onvergetelijke en
smakelijke maaltijd wordt.
We starten
met een vegetarische
groentesoep, laten we ’t noemen: “dwars
door de tuinen” van “de Waog”, “het Eikelenhof”,
“Bollen” en “Vandewall”.
Ook alle
salades worden hier vers geoogst, waarbij als smaakmaker
de hazelnoten, de pasta
en olie van “Frenken” zeker niet zullen ontbreken evenals de Feta
en zachte geitenkaas van “Heijerhof” en “Holle Bolle Geit”.“de Songert”
levert alle kruiden en
overige smaakmakers aan.
Alle warme
seizoensgroenten, samen met gebakken
krielaardappeltjes zijn ook afkomstig van bovenstaande
tuin- en akkerbouwbedrijven.
Als vleesgerechten
wordt er runderpouletvan “Loonen” en
karbonade van “Sumiran” geserveerd, in combinatie met
gekookte granen (zgn.
“vaneigenerf-rijst”) van “de Waog” en diverse sauzen
waarin o.a. kaas
van “Genneperhoeve” wordt verwerkt.
Daarnaast een vegetarisch
omelet van eieren van
“de Taemhoeve” met verse Shii
Take en ei-kruiden van “de Songert.
Tijdens het
buffet dat wordt gehouden in een grote tent midden tussen de
landerijen van “de Waog” is er uitzicht op o.a. de
tarwevelden die het graan leveren waarvan de broden
met de toepasselijke naam “Waoghelskes”
gebakken worden en die bij de diverse gerechten genuttigd
kunnen worden, eventueel met als zoet beleg
de appel/perenstroop van “Vandewall” en hazelnotenpasta van “Frenken”.
Verder een uitgebreide kaasplank
van “Genneper hoeve”, “Heijerhof” en “Holle Bolle
Geit” en vleeswaren van de vleesproducenten.
Voor wie dan
nog niet verzadigd is, is er koffie met Limburgse
vlaai, gemaakt van eigen granen, met de fruitvullingen van
"het Groenings hofke".
Dranken zijn
niet inbegrepen, maar worden tegen sympathieke prijzen
aangeboden; Er is volop keuze in biologische wijnen (“Rossano”), bier
gemaakt van gerst van “Kasteelboerderij Puth”, fruitsappen
van “Levels” en kruidenthee
van “de Songert”.
Tijdens het buffet wordt de muziek verzorgd door het orkest
“Corazones”.
Dit orkest bestaat uit Cora
van den Berg (altviool), Meline van ’t Hoff (gitaar, tambuca,
zang), Onno van Hagen (contrabas) en Sytze Kalisvaart
(dwarsfluit) en speelt sfeervolle zigeuner- en klezmer muziek.
Een flink deel van het samenspel bestaat uit improvisatie.
Deelname aan dit buffet is alleen mogelijk door te reserveren
vóór 7 juni a.s.
Er is een
beperking gesteld op het aantal deelnemers; vol is vol!
Aanvang buffet: 17.00u
Annuleren kan tot uiterlijk 14juni.