Voortdurend zijn wij op zoek naar nieuwe gewassen die zich op de een of andere manier onderscheiden van wat er al in Noord-Europa geteeld wordt.
Een voorwaarde om ze in ons assortiment op te nemen is dat ze iets moeten toevoegen.
Dat kan zijn, een aparte smaak, kleur, toepassingsmogelijkheden, gezondheid, etc.
Een groot voordeel dat wij hebben ten opzichte van veel andere (biologische) landbouwbedrijven is dat we naast de productie ook een winkel uitoefenen; We luisteren goed naar de klant en komen zo vaak op ideeŽn om weer eens wat nieuws uit te proberen.

Hieronder een opsomming van producten die we in de afgelopen jaren in Nederland geÔntroduceerd hebben en op een dusdanig grote schaal telen dat ze in principe voor elke Natuurvoedingswinkel in Nederland en gedeeltes van BelgiŽ en de Duitse grensstreek bereikbaar zijn geworden:

2014 t/m 2017 Zoete Bataat    (klik op de foto voor een artikel in de krant)

 

2011-2018 Yacon

Klik op onderstaand plaatje voor een Engelstalig artikel over Yacon in 'Food-Plaza'

Yacon-oogst 2017 (lees meer)

Yacon-info (lees meer)

 

2005 Paarse Boerenkool

 

2006 Snijbiet 'Bright Lights'

Grijze Pompoenen 'Crown Prince' en 'Confection'


Groenlof (Suikerbrood), Radicchio Rosso, diverse sla

Spaghetti-Pompoen 'Stripetti'

 

Witte zoete uien

Romanesco-Courgette

2007 Palmkool (Cavelo Nero)

Chioggia- en gele bieten

2010 Flower Sprout

Vijgen (alleen via onze Boerderijwinkel)

Bloemkool groen en paars, en Romanesco

2011 Yacon (Momenteel beschikbaar via diverse biologische Groothandelaren in Nederland en BelgiŽ)

 

2014 Zoete Bataat  (momenteel alleen via onze Boerderijwinkel)

okt. 2015: Oogst 0,5Ha 'Zeute Aerpele'

 

 

In de Herfst van 2011 lag er voor het eerst het volgende product in onze winkel: 

Pawpaw,

Deze - in Europa zeldzame vrucht - wordt bij wijze van experiment - geteeld in het Limburgse HELDEN door Jaques Heesen die ook de leverancier is van de Yacon (zie hieronder)

Pawpaw (Asimina) is een geslacht uit de familie Annonaceae.
De soorten staan ook wel bekend als prairiebanaan, Ozark banaan of roomappel.
Het is een geslacht van acht of negen soorten heesters met grote bladeren en eetbare vruchten, dat van nature voorkomt in het zuidoosten van Noord-Amerika.
Het geslacht bevat de grootste eetbare, in Noord-Amerika inheemse vruchten. De planten groeien in de vruchtbare valleien. De naam, die ook wordt gespeld als paw paw, paw-paw of papaw is waarschijnlijk afkomstig van het Spaanse "papaya" (papaja), misschien door de oppervlakkige overeenkomst tussen de twee vruchten.
Pawpaw maakt deel net als de custardappel, de cherimoya, de zoetzak en de zuurzak deel uit van de familie Annonaceae. Het is het enige geslacht van deze plantenfamilie dat niet van nature voorkomt in de tropen

De pawpaws zijn struiken of heesters, die 2-12 m hoog kunnen worden. De bladeren zijn alternerend geplaatst, ovaal van vorm en 20-35 cm lang en 10-15 cm breed. De noordelijke, koudetolerante gewone pawpaw is bladverliezend en de zuidelijke soorten zijn meestal groenblijvend.

De stinkende bloemen groeien solitair of in trossen van tot acht bloemen met een diameter van 4-6 cm. De bloemen hebben zes kelk- en zes kroonbladeren (drie grote buitenste kroonbladeren en drie kleinere binnenste kroonbladeren). De kleur van de kroonbladeren varieert van wit tot paars of roodbruin. De bloemen worden bestoven door aasvliegen en kevers . De bloemen verspreiden een zwakke geur die weinig bestuivers aantrekt, wat de vruchtzetting kan beperken. Kwekerijen leggen soms rottend vlees naast de bloeiende planten om aasvliegen aan te trekken.

De vrucht is een 5-16 bij 3-7 cm grote eetbare bes. De vruchten wegen 0,2-0,5 kg en bevatten veel zaden. De vrucht rijpt van groen naar geel of bruin. Het vruchtvlees smaakt naar banaan of mango, wat afhangt van de cultivar.
Het vruchtvlees bevat meer eiwitten dan de meeste andere fruitsoorten.

Bron: wikipedia.org/wiki/Annonaceae

 

In 2008 deden we een proefje dat ons voldoende vertrouwen gaf om een compleet nieuwe teelt op grotere schaal te gaan doen:
Palmkool, oftewel Cavelo Nero.
Andere namen: Zwarte kool of Toscaanse boerenkool.

Klik op onderstaande foto voor een video (openen in een nieuw venster)

target="_blank">

 Op de voorgrond een jong gewas, 1x geoogst, en erachter planten die wel 6 maanden oud zijn

In 2010 plantten we er vanaf maart elke 3 weken zo'n 1.500 stuks van, en tot heden verliep de afzet goed. Palmkool wordt niet - zoals bijv. Boerenkool - als gehele stronk geoogst, maar telkens worden de onderste volgroeide bladeren afgebroken waarna de plant vanuit het hart weer nieuwe bladeren maakt.
Er zijn inmiddels plantingen bij die wel een keer of 
6 geplukt zijn, met als gevolg dat we ons niet meer hoeven te bukken... 
Palmkool is winterhard, maar nog niet bekend is of ze een ťcht strenge winter kunnen overleven.

Omdat we Palmkool zo vaak geplant hebben, staan er deze herfst en winter - naast de spruiten, boerenkool en savooiekool - overal verspreid over ons koolperceel 'repen' Palmkool. 

 

 

Opvallend is de donkere kleur van de bladeren, en menigeen kwam dan ook vragen om welke groenten het gaat.
De meesten namen een maaltje mee, en het mooie is dat ze er allemaal op terugkomen en nu regelmatige bezoekers van de Boerderijwinkel zijn geworden!

Toepassingen in de keuken:
Verwijder altijd de ribben van de bladeren omdat die een langere tijd nodig hebben om te garen. 
Palmkool kan als Boerenkool in stamppot verwerkt worden. Tijdens het koken ruikt hij ook als Boerenkool, maar de smaak is totaal anders! Bovendien blijft de donkere kleur behouden tijdens het koken, wat de stamppot aantrekkelijker maakt. Ook in Restaurants is hij geliefd vanwege de donkere kleur; Daar noemen ze 't 'Zwarte kool'.
Palmkool leent zich goed om te roerbakken, en het kan in vrijwel alle recepten voor Spinazie een goede vervanger zijn. Hij slinkt minder, en geeft een heel aparte- uitgesproken koolsmaak aan de gerechten.
Op het Internet zijn talloze recepten te vinden door te Googelen op 'Cavolo nero' of 'Palmkool'. Het bekendste recept is wel de 'Ribolitta-soep' uit Toscane waarin naast Palmkool ook bonen gebruikt worden.
 

Zelfpluk-Bloementuin 

Een leuke uitbreiding van ons assortiment hebben we bereikt met de aanleg van onze 'kijk- en zelfpluk bloementuin' in het voorjaar van 2006.

Naast de boeketten die door bezoekers zťlf geplukt kunnen worden (de bloementuin is 7 dagen per week te bezichtigen), bieden we er ook aan in onze boerderijwinkel die elke zaterdag van 9 tot 16u geopend is.
Daarnaast zijn er waardebonnen beschikbaar die men kado zou kunnen geven aan de bloemenliefhebber, als alternatief voor een kant- en klaar boeket.

Vraag in de boerderijwinkel naar alle mogelijkheden?

 

 
2006
Snijbiet 'Bright Lights'

Af en toe kunnen we het brede groente-assortiment dat we toch al altijd teelden, uitbreiden met een nieuwigheid.
Dit jaar is dat de Snijbiet 'Bright Lights' die niet alleen erg mooi oogt, maar ook als 'vergeten groente' nieuw leven ingeblazen wordt omdat snijbiet zich uitstekend leent om te wokken.


2004

Fles-kalebassen
Naast pompoenen telen we de laatste jaren ook kalebassen; Ze schijnen wel eetbaar te zijn, maar meestal worden ze gebruikt voor decoratieve toepassingen.
Zelf maken we er o.a. vogelnestkastjes van.
Op de Open Dag die we dit jaar op 20 juni gaan houden, zal er op de Boerenmarkt die dan op ons erf plaats vindt een demonstratie gegeven worden door Mw. Maria School-van Mil uit Overloon die zich helemaal heeft toegelegd op het werken met kalebassen. Ze kan die dag haar lol wel op, want ze heeft de keuze uit onderstaand assortiment......

 2001

Echte Limburgse vlaaien
Op de traditionele manier gemaakt, van 100% biologische ingrediŽnten. De tarwebloem voor de bodem is van “de Waog”,  en een royale fruitvulling (biologisch fruit* zonder toegevoegde biet- of rietsuiker) van bio-fruitverwerker “het Groenings Hofke”. Het fruit wordt gezoet met appekdiksap*.
Overige ingrediŽnten: Melk*, Roomboter*, zout*, gist, appeldiksap* en een beetje rietsuiker* om het deeg bruin te laten bakken.
(*=van biologische herkomst)
De vlaaien worden gebakken door Bakkerij Christine in NEER, dezelfde die ook de 'Waoghelskes’ bakt.

M.b.v. onderstaande codes kunnen ze besteld worden; Ý ca. 30cm, hťle of hŠlve (kleiner gaat niet i.v.m. verpakking).
We starten met 4 soorten
, maar gaan na verloop van tijd bekijken of dat praktisch haalbaar blijft. Een alternatief zou kunnen zijn dat we elke week slechts ťťn soort gaan aanbieden, en dat in een vaste cyclus van een keer per maand.

Code 9940 Hele Appelvlaai                    € 10,50
Code 9941 Halve Appelvlaai                     5,50
Code 9942 Hele Blauwbessenvlaai         € 10,50
Code 9943 Halve Blauwbessenvlaai          5,50
Code 9944 Hele Abrikozenvlaai              € 10,50
Code 9945 Halve Abrikozenvlaai              5,50
Code 9946 Hele Kersenvlaai                  € 10,50
Code 9947 Halve Kersenvlaai                   5,5
0

 De vlaaien zijn i.v.m. een reorganisatie tijdelijk niet leverbaar.

___________________________________________________________

Sinds 2001 bieden wij -naast het gebruikelijke broodassortiment van Bakkerij Verbeek- ook brood aan dat gemaakt wordt van tarwe die onder EKO-merk geteeld is op "de WAOG". 
Dit brood wordt gebakken door Bakkerij Christine Nijssen in NEER, en wordt aangeboden onder de naam 

 

"Waoghelske" 
De volgende varianten zijn verkrijgbaar:
- 9901: Waoghelske volkorenbrood vloer
- 9902: Waoghelske bruinbrood (gebuild) vloer
- 9903: Waoghelske witte bol (bloem) vloer
- 9906: Waoghelske Rogge/Tarwebrood volkoren vloer
- 9907: Waoghelske Rogge/Tarwebrood volkoren vloer (desem)
- 9908: Waoghelske Limburgs Roggebrood (desem, 400g)
- 9911: Waoghelske Speltvolkoren bus
- 9913: Waoghelske Spelt witbrood bus
- 9917: Waoghelske Speltvolkoren bus (desem)
 
IngrediŽnten: meel, water, zeezout, gist of desem 
Volkoren = 100% gemalen korrel
Bruin = gebuild (85%), d.w.z. 15% zemelen uitgezeefd
Wit = 35% zemelen uitgezeefd

Hieronder het verhaal over de achtergronden en het ontstaan van dit uniek biologisch streekproduct. 
Het verhaal stamt uit 2001, maar geeft goed weer hoe het een en ander tot ontwikkeling is gekomen.
___________________________________________________

Een broodje van eigen deeg...
In onderstaand verhaal hebben we omwille van de leesbaarheid de Limburgse
uitspraak AO "vertaald" in AA volgens het ABN.

Een gewaagde onderneming
Even 20 jaar terug in de tijd; In het voorjaar 1981 kregen wij (Trudelies en Wiel) de mogelijkheid om de huidige biologische tuinderij "de Waog" te kopen. Sinds 1977 hadden we daar al het een en ander uitgeprobeerd maar de aankoop was direct de aanzet om officieel van start te gaan als biologische tuinderij.

Er moest een naam en logo bedacht worden en al snel viel de keuze op de naam van het buurtschap waarvan onze Tuinderij het middelpunt vormt; in de volksmond "de Waog".
Als logo kozen we een Japans familiewapen waarin granen voorkomen; dat lijkt onlogisch voor een groenteteeltbedrijf, maar in de biologische landbouw zijn granen een essentieel gewas dat met regelmaat terug dient te keren in het bouwplan omdat ze de eigenschap hebben de grond te "steriliseren", d.w.z. schimmelziektes en parasieten geen kans geven zich verder te ontwikkelen waardoor in de navolgende jaren de intensieve groentegewassen er een grotere kans van slagen hebben.

In de afgelopen 20 jaar hebben we dit redelijk consequent kunnen volhouden; er werden granen geteeld, ondanks dat wij bij voorbaat wisten dat het een onrendabel gewas is waar jaarlijks geld op moet worden toegelegd. Als het tijd van oogsten was werd gauw iets geregeld met een veevoederfabriek, en verdween de oogst in de "bulk" (biologisch) veevoer.


Wie niet waagt, die niet wint..

Sinds we ons bedrijf gereorganiseerd hebben, en nog uitsluitend groente- en akkerbouwgewassen op kleine schaal telen, afgestemd op de directe verkoop naar de consument middels de Bezorgdienst en via de Boerderijwinkel, hebben we met een oppervlakte van 5 hectare grond teveel, en zijn we op zoek gegaan naar een nuttige besteding.
In het voorjaar van 2001 kon er ten gevolge van de MKZ-crisis pas laat mest worden uitgereden en pas begin mei werd de helft van onze percelen ingezaaid met een tarwe-ras dat bekend staat om z'n goede bakkwaliteit; dat bleek achteraf een gouden greep want het graan ontwikkelde zich voorspoedig, en profiteerde -omdat het pas zo laat was ingezaaid en dus ook laat afrijpte - optimaal van de extreem warme en vooral droge augustusmaand. Analyses van een monster toonde in augustus aan dat onze tarwe voor Nederlandse begrippen van een extreem goede kwaliteit was! Ook enkele bakproeven bevestigden dat het mogelijk moest zijn om van deze tarwe een kwalitatief goed brood te kunnen bakken, zonder er buitenlandse granen tussen te mengen, iets wat normaal altijd wél gebeurt.
Daarop werd besloten de 12 ton graan (zoals de waag aangaf) in eigen beheer te houden en de firma Joordens in Kessel werd bereid gevonden om de partij te drogen en te reinigen.
.
"Wie alles kan verdragen kan alles wagen"

Vervolgens begon een zoektocht naar een geschikte molen waar nog ouderwets op stenen gemalen wordt om zo de goede kwaliteit te behouden. De "Commandeurs-molen" van Raoul Schijns in Mechelen is de enige professionele watermolen in Limburg die onder Skal-controle staat, en waar ons graan dus het Eko-merk behoudt als het daar gemalen wordt
.

 

 

 En dan moet er nog brood gebakken worden….. Het liefst zagen we dat óns graan, gedroogd, geschoond en tot meel gemalen in ónze streek, natuurlijk óók tot brood verwerkt kon worden bij ons in de buurt….

Zo ontstaan er dan nieuwe initiatieven waarvan we hopen dat het voor de toekomst iets blijvends wordt; Christine Nijssen van de gelijknamige bakkerij in Neer bleek al langer met het idee rond te lopen om biologisch te gaan bakken! Naast de grote bakkerij in Neer heeft ze nog een kleine in Heibloem die op dit moment leeg staat. Ze zou niets liever willen dan hier een 100% biologische bakkerij van te maken, maar dan moet er ook klandizie zijn…..

We hopen dat we door Christine "ons eigen brood" te laten bakken haar kunnen stimuleren om het serieus aan te gaan pakken; Waag-halzerij misschien, maar als ondernemer moet je toch af en toe de bakens verzetten. Wat dat betreft zijn Christine en wij aan elkaar gewaagd !

Een passender naam dan "Waoghelske"
(Waaghalsje) konden we dan ook niet voor ons eerste brood verzinnen. En als het aanslaat volgen er méér; vanaf januari 2002 bieden we de diverse "Waoghelskes" aan náást het al bestaande broodassortiment.
En wat we ook nog kunnen verklappen; Het jaar 2002 zal in het teken staan van een assortimentsuitbreiding met méér "streekeigen biologische producten", dit dankzij de nauwe samenwerking van een aantal Biologische boeren in de Biologische Producentenvereniging in Zuid-Oost Nederland.

Januari 2002

"De WAOG" Biologische Tuinderij, NEER.

Bezoekersteller