Foto's
Bezorgsysteem
de Waog
Biologische Tuinderij
NEER (L)
Eigen productie
Boerderijwinkel
Bezorgdienst
Een schematisch overzicht van
het principe van ons Bezorgsysteem;
Het overgrote deel van alle bestellingen bereikt ons via de
Webwinkel waar klanten die beschikken over toegangsgegevens
zelf alle aanpassingen doen in onze database (Knop
<bestellen>, en bij klantnummer invullen: "demo").
Bij het bereiken van de sluitingstijd worden alle orders met
het juiste weeknummer gekoppeld aan het order-automatiseringsprogramma waarbij
o.a. statiegeld,
kortingsregelingen, samenvoegen van (na)bestellingen e.d.
automatisch uitgevoerd worden.
M.b.v. een totaaloverzicht van
alle bestelde producten wordt vervolgens de oogst en inkoop
gepland.
Ondertussen wordt er op de werkplek al een start gemaakt met
het klaarzetten van de bestellingen, en dat in de volgorde
zoals die bestellingen ook afgeleverd gaan worden. Hierbij
wordt het principe gevolgd dat de bestellingen niet per
klant- maar voor een hele serie klanten per product worden
klaargezet.
Centraal op de werkplek staat een PC die het ene na het andere
product toont, in de volgorde waarbij zware producten het
eerst- en kwetsbare als laatste aan de beurt komen. Telkens
als er een nieuw product getoond wordt gaan er bij de kisten
van de klant(en) die dát product besteld hebben lampjes
branden, en wordt op een display bij de kist het gevraagde
aantal getoond. Verwisselingen, afwijkingen of
"vergeten te geven" is hierdoor vrijwel uitgesloten.
In verband met hygiëne-eisen kan elke productgroep apart
behandeld worden; Zo blijven zuivelproducten continu gekoeld, en
worden m.b.v. etikettenbestanden gemerkt en verdeeld.
Ook voor kaas - die als voorbereiding al in de gewenste
hoeveelheden gesneden en verpakt kan worden - , brood en
banket - dat pas op de bezorgdag wordt geleverd door de bakker
- , diepvriesproducten en kruidenierswaren zijn er aparte
systemen bedacht die uiteindelijk samengevoegd worden tot
één bestelling, waarna de vrachtauto geladen kan worden en
de bezorgroute naar de diverse "afhaaladressen" kan
starten.
____________________________________________________
Hieronder in het kort de
diverse werkzaamheden in beeld:
Administratieve voorbereiding
Antoinette bezig met
order-invoer van bestellingen die ons telefonisch-, per
Post- of per Fax bereiken op de donderdagmorgen.
Orders van klanten die via de Webwinkel bestellen kunnen met
één druk op de knop ingelezen worden.
De voorbereidingen
op de werkplek:
Lege inklapbare kisten worden op een rek geplaatst, waarbij
door het automatiseringsprogramma de plaats van elke kist
gekoppeld wordt aan een klant. Op deze manier kunnen er in
één keer 96 klanten gelijktijdig behandeld worden.
Alle kruidenierswaren die door de 96 klanten uit zo'n serie
besteld zijn worden volgens een bepaalde
"inpakvolgorde" verzameld in het magazijn.
Alle gevraagde stukken kaas worden vooraf op een propere
plek op maat gesneden, verpakt, voorzien van een etiketje en
gesorteerd per soort in de koeling gelegd.
Het bestellingen
klaarzetten:
De computer geeft nu van het ene na het andere product de
hoeveelheden door die door zo'n groep klanten besteld zijn, en
dat in een volgorde dat zware producten eerst- en de kwetsbare
als laatste aan de beurt komen.
Telkens gaan er bij kisten waarvan de bijbehorende klant
een product dat aan de beurt is ook besteld heeft, lampjes
branden en toont een display het gewenste aantal.
Hierbij worden producten die per gewicht afgerekend worden,
geregistreerd m.b.v. een aan de PC gekoppelde weegschaal.
Gelijktijdig worden de bedragen die later op de bonnetjes
vermeld staan uitgerekend.
Als alle producten aan de beurt
zijn geweest worden de bonnen uitgeprint en samen met de
nieuwe bestellijst bij de bestelling gestopt. De kisten worden
groepsgewijze op pallets gestapeld, in afwachting tot de
vrachtauto geladen kan worden.
Gekoelde producten (Zuivel,
e.d.) blijven continu in de koelcel en worden daar m.b.v.
naametiketjes verdeeld over de koelboxen die als laatsten de
vrachtauto ingaan.
Onze medewerksters:
Het klaarzetten van de bestellingen op donderdagmiddag en
vrijdag samen met 5 deeltijd medewerksters;
Op de voorgrond in rood, Trudelies
Nel bezig met het sorteren van
alle op maat gesneden stukken kaas die er die week besteld
zijn.
Op de Computer (in het midden) leest Ans
de hoeveelheden die de klanten van een bepaald product besteld
hebben. Op de balk links-onderaan lichten de displays op
bij de kisten van die klanten die het bewuste product besteld
hebben.
Annemie verpakt de gevraagde porties Veldsla; Van gewogen
producten wordt het gewicht geregistreerd m.b.v. een aan de
PC-gekoppelde weegschaal.
Brood komt 's morgens vers binnen
en wordt door Annemiek m.b.v. etikettenbestanden, al dan niet
gesneden, verdeeld.
Aldje helpt klanten die de
Boerderijwinkel van "de Waog" op zaterdag bezoeken.
Het winkel-kassasysteem is geïntegreerd in het
orderpik-systeem van de bezorgdienst, wat het mogelijk maakt
om klanten te herkennen en op naam te bedienen. Hierdoor
worden bijv. vaste bestellingen die veel klanten hebben
nooit vergeten. Producten die de klant er nog bijkoopt worden
op een simpele manier aan deze order toegevoegd.
Ook
het naar wens laten samenstellen van cadeauverpakkingen met
biologische producten is mogelijk.
Het bezorgen:
Twee volle vrachten met telkens
zo'n 200 kisten worden bezorgd op de vrijdag (route
Midden-Limburg) en zaterdag (route Oost-Brabant).
|